Compania Meta a fost amendată de către Comisia Europeană cu 797,7 milioane euro, pentru încălcarea legilor concurenței și ar fi făcut „abuz de poziție dominantă”. Meta, care deține și Facebook, ar fi creat „o legătură prea strânsă între platforma de anunțuri online Facebook Marketplace și rețeaua Facebook în sine”, iar astfel ar fi „impus condiții comerciale nedrepte” altor furnizori de servicii din domeniul anunțurilor online.
Meta, amendată cu 797,7 miliarde de euro de către Comisia Europeană
Astfel, Comisia Europeană spune că Meta a încălcat articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care interzice abuzul de poziție dominantă, conform publicației Businessplus.ie.
Practic, Meta „a legat” Marketplace-ul de pe Facebook în așa fel încât utilizatorii „să aibă acces automat și regulat” la Facebook Marketplace, „indiferent că doreau sau nu”. În acest fel, platformele concurente nu beneficiază de același avantaj de vizibilitate și distribuție și nici nu pot să facă nimic în acest sens.
Astfel, Meta „folosește și date legate de reclame generate de alți agenți de publicitate în beneficiul exclusiv al Facebook Marketplace”. Ceea ce înseamnă condiții comerciale neloiale.
Cuantumul amenzii a fost stabilit „pe baza orientărilor Comisiei, din 2006, privind amenzile și a ținut cont de durata și gravitatea încălcării, de cifra de afaceri a Facebook Marketplace, precum și de cifra de afaceri a Meta, care a totalizat 134,9 miliarde de dolari în 2023", conform sursei citate.
„Astăzi, amendăm Meta cu 797,72 de milioane de euro pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piețele serviciilor de rețele de socializare și pentru publicitate online afișată pe platformele de socializare. A făcut acest lucru pentru a beneficia de propriul serviciu Facebook Marketplace, conferindu-i astfel avantaje pe care alți furnizori de servicii de anunțuri clasificate online nu le-au putut egala. Acest lucru este ilegal, în conformitate cu normele antitrust ale UE. Meta trebuie acum să oprească acest comportament”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, cea care este responsabilă și cu politica de concurență.
Chiar dacă amenda este uriașă, de 797,7 de milioane de euro, Meta susține că va face apel la această decizie. Compania americană spune că decizia „ignoră realitățile din piața europeană” și că nu ar exista dovezi care să ateste că atât concurenții, cât și consumatorii ar fi avut de suferit sau ar fi fost prejudiciați.
Investigația Comisiei Europene este de durată, iar procedurile au fost deschise în vara lui 2021. În general, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri globală, pentru încălcări antitrust în Uniunea Europeană.
Însă această amendă este mică dacă o comparăm cu cele primite de Google și Apple în septembrie 2024. De exemplu, Apple a fost amendată cu 14,4 miliarde de dolari, iar Google, cu 2,7 miliarde de dolari. Apple trebuie să achite Irlandei acea sumă. Mai multe detalii pot fi citite AICI.