Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Apple și Google au pierdut procesele cu UE. Americanii din Cupertino trebuie să achite cea mai mare amendă, 14,4 miliarde de euro

Procesele dintre Uniunea Europeană și giganți precum Google sau Alphabet au fost judecate astăzi, 10 septembrie.

10/09/2024 , 14:54

Și Google a pierdut procesul cu UE

Instanța superioară a UE a menținut și amenda de 2,7 miliarde de dolari împotriva Google. Cauza a fost judecată pentru apelul din procesul pentru abuz de putere pe piață, în ceea ce privește motoarele de căutare, după un proces mai lung dintre acest gigant și Uniunea Europeană.

Compania "și-a folosit în mod ilegal dominația pe domeniul motoarelor de căutare pentru a oferi un clasament mai înalt propriilor liste de produse", susține instanța.

10/09/2024 , 14:41

Apple a pierdut procesul cu UE. Americanii trebuie să achite 13 miliarde de euro Irlandei

Între timp, Curtea Europeană de Justiție a soluționat cazul Apple și a decis că gigantul din Cupertino trebuie să achite Irlandei 14,4 miliarde de dolari, conform Bloomberg.

„Acest caz nu a fost niciodată despre cât de mult impozit plătim, ci către ce guvern trebuie să plătim. Întotdeauna plătim toate taxele pe care le datorăm oriunde ne desfășurăm activitatea și nu a existat niciodată o afacere specială. Apple este mândru că este un motor de creștere și inovație în Europa și în întreaga lume și că este în mod constant unul dintre cei mai mari contribuabili din lume”, a precizat un reprezentant al companiei citat de Reuters.

Practic, este vorba despre menținerea deciziei din urmă cu opt ani. Această decizie vizează modul în care au fost tratate, în scopuri fiscale, profiturile generate de două filiale Apple din Irlanda. Perioada la care se face referire este 1991-2014.


Știrea inițială:

Curtea Europeană de Justiție ar urma să soluționeze chiar astăzi, 10 septembrie, două dispute în valoare de miliarde de euro cu marile firme de tehnologie Apple și Google, chiar în perioada de final a mandatului lui Margrethe Vestager în calitate de șef al concurenței în UE.

UE, în plin război cu giganții Apple, Alphabet și alte companii din 'Big Tech'

Curtea de Justiție a UE urmează să rezolve un conflict de lungă durată, „în valoare de 13 miliarde de euro”, legat de factura fiscală neobișnuit de mică pe care producătorul iPhone-urilor a plătit-o în Irlanda. Este unul dintre cazurile care au urmat scandalului LuxLeaks, din 2014.

Judecătorii se vor pronunța, de asemenea, cu privire la o amendă record de 2,4 miliarde de euro impusă companiei Google și companiei-mamă Alphabet, în 2017, pentru canalizarea traficului către propriul serviciu de comparare a prețurilor, Google Shopping, utilizând motorul propriu de căutare.

Suma este una mare chiar și pentru o companie de asemenea gabarit. De exemplu, în 2023, veniturile companiei alphabet au fost de 307,4 miliarde de dolari, iar profitul brut a fost de 84,29 de miliarde, din care profitul net e de 73,79 miliarde de dolari. În 2024, estimările totale pentru finalul anului se ridică la 357,79 miliarde de dolari, potrivit publicației Eulerpool.

Hotărârile judecătorești care urmează să vină vor marca finalul mandatului comisarului UE pentru concurență, daneza Margrethe Vestager, care și-a început mandatul de la Bruxelles cu o serie de restricții asupra acordurilor fiscale pe care membrii UE le-au încheiat cu multinaționale.

În unele cazuri, a fost implicat șeful ei de atunci, fostul prim-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker. Acest aspect a reprezentat „o incursiune rară într-un subiect sensibil”, conform Euronews. De obicei, capitalele fiecărei țări stabilesc politica fiscală, iar Bruxellesul poate interveni doar dacă scutirile fiscale constituie o subvenție neloială.

Pe lângă acești giganți, mai sunt și alții aflați în proceduri asemănătoare, precum Starbucks, Fiat-Chrysler și Amazon.

Însă „cruciada de până acum a lui Margrethe Vestager" nu a avut prea mult succes în instanțe, deși ea a susținut că a stimulat alte reforme naționale și internaționale pentru a înlătura lacunele fiscale. Și totul vine după ce UE a adoptat noi legi pentru a controla comopaniile de Big Tech, pe baza comportamentului anticoncurențial al acestor „gardieni digitali”.

Hotărârile vin într-un moment crucial, în timp ce Comisia Europeană se pregătește să-și numească noii comisari UE pentru taxe și concurență - un punct de influență maximă pentru parlamentarii din domenii care, în mod normal, joacă un rol marginal.

Google a pierdut recursul inițial la Tribunal, iar astăzi, 10 septembrie, Curtea de Justiție de nivel superior ar trebui săd ea verdictul final.

Acum însă se așteaptă ca judecătorii să se îndrepte de partea Comisiei în ambele cazuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE