Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod galben de vânt puternic şi ninsoare în zonele de munte și alte 12 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare meteo Cod galben de viscol în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la peste 1.700 de metri, care va fi în vigoare până miercuri la prânz.

Potrivit ANM, începând de marţi, ora 10:00, până miercuri, ora 12:00, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini de peste 1.700 de metri, vor fi perioade cu viscol (rafale în general de 70 - 80 km/h), zăpada va fi spulberată, iar vizibilitatea redusă.

"La munte vor mai fi perioade cu viscol şi în zilele următoare. Local şi temporar în regiunile sud-vestice, iar miercuri (1 februarie) şi în cele centrale şi nord-estice, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 50 - 55 km/h", spun meteorologii.

Judeţele ce se vor afla sub Codul galben de viscol sunt: Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Hunedoara, Vâlcea, Alba, Sibiu, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău.

Temperaturi pozitive în majoritatea regiunilor, în luna februarie

Luna februarie debutează cu temperaturi pozitive ale aerului în majoritatea regiunilor, în timp ce precipitaţii sunt aşteptate în special în intervalul 2 - 5 februarie, potrivit estimărilor pentru intervalul 30 ianuarie - 12 februarie, publicate luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

La munte, meteorologii prognozează ninsori în special în această săptămână.

În Banat, temperatura maximă va avea variaţii mai ales în prima săptămână din interval. Aceasta va creşte în primele zile până la medii de 6 - 7 grade, apoi va fi în scădere până la valori de 1 - 2 grade. În a doua săptămână din interval, valorile termice diurne vor avea tendinţa de creştere spre medii de 5 - 6 grade. Minimele termice, până spre finalul primei săptămâni, vor avea uşoare variaţii în jurul a -2 grade, apoi vor avea tendinţa să scadă până spre medii de -6...-4 grade, valori ce se vor menţine şi în a doua jumătate a intervalului.

Precipitații mixte în prima parte a lunii

Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mare mai ales în prima jumătate a intervalului, iar în jurul datei de 3 februarie vor fi posibile şi cantităţi mai importante de apă.

În Crişana, temperatura maximă va creşte în primele zile ale intervalului până în jurul a 5 grade, apoi va fi în scădere până la valori de 0 - 1 grad la finalul primei săptămâni. În a doua jumătate din interval, valorile termice diurne vor avea tendinţa de creştere spre medii de 4 - 5 grade. Pe parcursul nopţilor, până spre finalul primei săptămâni, temperatura va avea uşoare variaţii în jurul a -2 grade, apoi vor avea tendinţa să scadă până spre medii în jurul a -6 grade, valori ce se vor menţine şi în a doua jumătate a intervalului.

Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mare mai ales în prima săptămână, iar în jurul datei de 3 februarie vor fi posibile cantităţi mai importante de apă.

În Transilvania, temperaturile diurne vor avea variaţii pe tot parcursul intervalului. În prima săptămână va exista o uşoară creştere spre medii de 2 - 3 grade (în primele zile), urmată de o scădere ce va duce temperaturile până la valori în jurul a -2 grade. Pe parcursul nopţilor, până spre finalul primei săptămâni, temperatura va avea uşoare variaţii în jurul a -3 grade, apoi vor avea tendinţa să scadă până spre medii în jurul a -8 grade, valori ce se vor menţine şi în a doua parte a intervalului.

Ninsorile vor continua și în intervalul 2-5 februarie

Precipitaţii, în general slabe, mai ales sub formă de ninsoare vor fi posibile pe tot parcursul intervalului, dar probabilitatea mai mare va fi în intervalul 2-5 februarie.

În Maramureş, la începutul intervalului valorile diurne vor fi în creştere până în jurul a 3 grade. Apoi, până la finalul primei săptămâni, vor fi în scădere spre medii de -2 grade. În a doua jumătate din interval, temperaturile maxime vor avea tendinţa de creştere spre medii de 1 - 2 grade. Pe parcursul nopţilor, până în jurul datei de 3 februarie, temperatura va avea uşoare variaţii în jurul a -2 grade, apoi va avea tendinţa să scadă până spre medii de -9...-8 grade, valori ce se vor menţine şi în a doua jumătate a intervalului.

Probabilitatea pentru precipitaţii predominant sub formă de ninsoare va fi ridicată mai ales în prima săptămână, iar în zilele de 2 şi 3 februarie vor fi posibile cantităţi mai importante de apă.

În Moldova, până în jurul datei de 2 februarie temperatura aerului va fi în creştere până la medii ale maximelor în jurul a 4 grade şi ale minimelor spre -3 grade. După această dată, până la finalul intervalului de anticipaţie, temperatura aerului va avea tendinţa de scădere; maximele vor ajunge la 1 - 2 grade, iar minimele se vor situa în jurul a -6 grade.

Vor fi posibile precipitaţii îndeosebi sub formă de lapoviţă şi ninsoare pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datei de 5 februarie.

În Dobrogea, temperatura maximă va creşte în primele zile ale intervalului până în jurul a 5 grade, apoi va fi în scădere până la 0 grade la finalul primei săptămâni. În a doua jumătate din interval valorile termice diurne vor avea tendinţa de creştere spre medii de 3 - 4 grade. Pe parcursul nopţilor, până spre finalul primei săptămâni, temperatura va avea uşoare variaţii în jurul a -2 grade, apoi vor avea tendinţa să scadă până spre medii de -4 grade.

Vor fi posibile precipitaţii mixte pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales în jurul datei de 5 februarie.

În Muntenia, valorile termice diurne vor creşte în primele zile ale intervalului până în jurul a 6 grade, apoi vor fi în scădere până la 2 grade la finalul primei săptămâni. În a doua săptămână valorile termice diurne vor avea tendinţa de creştere spre medii de 4 - 5 grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii pe aproape tot parcursul intervalului, între medii de -2 şi -6 grade.

Vor fi posibile precipitaţii mixte mai ales în intervalul 3 - 6 februarie.

În Oltenia, valorile termice diurne vor creşte până în data de 2 februarie spre medii de 7 - 8 grade, apoi vor fi în scădere până la sfârşitul primei săptămâni, spre 4 grade. În a doua săptămână din interval valorile termice diurne vor avea tendinţa de creştere spre medii de 5 - 6 grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii în jurul a -2 grade până în data de 3 februarie. Apoi, valorile nocturne vor avea tendinţa de scădere uşoară spre -5 grade.

Vor fi posibile precipitaţii mixte mai ales în intervalul 3 - 5 februarie.

Cum va fi vremea la munte

La munte, temperatura maximă va avea variaţii mai ales în prima săptămână din interval. Aceasta va creşte uşor în primele zile până la medii de -4 grade, apoi va fi în scădere până la valori de -8 grade. În a doua săptămână din interval, valorile termice diurne vor avea tendinţa de creştere spre medii de -3...-2 grade. Minimele termice, până spre finalul primei săptămâni, vor avea uşoare variaţii în jurul a -10 grade, apoi vor avea tendinţa să scadă până spre medii de -12 grade. După data de 7 februarie, valorile nocturne vor avea tendinţa de uşoară creştere, spre -8 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii sub formă de ninsoare va fi mare mai ales în prima săptămână, iar în intervalul 2-5 februarie vor fi posibile cantităţi mai importante de apă.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 30 ianuarie - 12 februarie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE