A fost dezvăluit topul celor mai mari poluatori de plastic din lume, iar Coca-Cola se află în fruntea listei pentru al cincilea an consecutiv. Firma de produse alimentare și băuturi sponsorizează COP27, care se desfășoară în prezent în Egipt, potrivit Euronews Green.
„În loc să permită unor companii precum Coca-Cola să-și spele imaginea în mod ecologic, guvernele trebuie să oblige poluatorii să investească în reutilizare și în sisteme alternative de livrare a produselor care să evite problema de la bun început”, spune Von Hernandez, coordonator global al organizației Break Free From Plastic.
Rezultatul provine din auditul anual Break Free From Plastic din anul 2022, în cadrul căruia Mondelez International, Unilever, Nestle și PepsiCo au fost, de asemenea, incluse în top cinci.
Măsurile luate de guverne cu privire la deșeurile de plastic
Cei cinci poluatori de top au fost descoperiți în urma unui audit în care 200.000 de cetățeni cercetători din 87 de țări au analizat gunoaiele pe care le-au adunat pe plaje și în alte locuri. Coca-Cola nu numai că se află pe primul loc pentru cinci ani la rând, dar și-a dublat amprenta de deșeuri în aceeași perioadă de timp.
Break Free From Plastic se folosește de rezultatele auditului pentru a se alătura apelurilor în favoarea unui tratat global privind materialele plastice, cu mecanisme obligatorii din punct de vedere juridic și politici de punere în aplicare, susținând că auditul este o dovadă că nu se poate avea încredere în companii pentru a-și stabili propriile obiective.
„Guvernele din întreaga lume au acum justificarea și oportunitatea de a aborda în mod eficient și de a inversa criza poluării cu plastic prin elaborarea unui tratat global privind materialele plastice”, continuă Hernandez.
Un tratat global privind materialele plastice
În luna martie a acestui an, la Agenția Națiunilor Unite pentru Mediu au început negocierile pentru un cadru de soluționare a poluării cu plastic. Însă discuțiile nu au ajuns încă la bun sfârșit.
Cei mai mari poluatori de plastic din lume au împânzit planeta cu deșeuri de plastic - și au marcat-o clar cu numele lor
În 2018, ONU a lansat un Angajament global pentru o nouă economie a materialelor plastice, cu semnarea voluntară din partea companiilor de consum, inclusiv a celor mai mari poluatori de plastic. Un raport de progres din 2022 a afirmat că obiectivele stabilite pentru 2025 nu vor fi „aproape sigur” atinse.
„Consumatorii, acționarii și ONG-urile apelează la litigii pentru a scutura aceste companii din stupoarea în care se află în ceea ce privește materialele plastice. Pentru aceste companii, riscul de litigii este deosebit de mare: știm că ele sunt la originea problemei plasticului. Cunoaștem daunele cauzate de poluarea cu plastic și de ciclul de viață al plasticului. Procesele care le trag la răspundere sunt doar o chestiune de timp,” a explicat Rosa Pritchard, avocat specializat în domeniul plasticului pentru ClientEarth.