În urma sutelor de mii de români care își petrec concediile la mare, rămân zeci de tone de deșeuri, majoritatea din plastic. Uniunea Europeană a impus țării noastre o rată de reciclare de 55% până în 2025, însă în momentul de față, România se află sub 15%.
Dacă în anii '50 erau produse 1,5 milioane de tone de plastic la nivel mondial, ultimele date ne arată că în 2018 producția a depășit 350 de milioane de tone. Și odată cu creșterea producției, a crescut și cantitatea de deșeuri abandonate.
Plasticul ne poluează apele
Aproape 90% dintre deșeurile descoperite în apă sunt din plastic. Situația este asemănătoare și pe plajele din Constanța, unde 85% dintre gunoaie sunt PETuri, pungi și bidoane din plastic. Restul deșeurilor găsite sunt din metal, sticlă, cauciuc, carton și textile.
Specialiștii în reciclare spun că dacă aceste deșeuri erau mai degrabă din carton, situația era altfel. Plasticul însă se descompune în 500 de ani, și nici atunci nu în totalitate.
„În primul rând se descompune foarte greu. În al doilea rând, celelalte deșeuri de plastic care sunt descompuse vor fi ingerate de pești, moluște, și orice alte vietăți din mediul marin, pe care în mare parte le consumăm și noi oamenii. Și iată cum deșeurile pe care noi le aruncăm în apă, ajung tot în organismul nostru și ajung să ne îmbolnăvească”, spune Cosmin Monda, directorul OIREP.
„Trebuie să facem efortul ăsta”
Ecologiștii le recomandă oamenilor să își aducă pungi cu ei la plajă în care să colecteze gunoiul, iar mai apoi să le arunce selectiv.
„Trebuie să facem efortul ăsta. Dar, în același timp, efortul trebuie să fie și de partea celor care dețin plajele. Să amplaseze cât de des se poate aceste coșuri de gunoi”, potrivit Cosmin Monda.
„Există variante chiar și gratuite de a scăpa de gunoiul menajer. Nu trebuie neapărat să vii să umpli apa (n.red. cu deșeuri). Nu se aruncă doar peturi. Se aruncă saltele, se aruncă electrocasnice mici, electrocasnice mari”, spune o femeie.
„De multe ori vin și răstoarnă pur și simplu pubela în apă. Toată mizeria. Într-o duminică după-masă m-am apucat cu fiul meu să scoatem ce era, că ne era rușine de cei care treceau pe aici”, povestește un bărbat.
România este penultima țară din UE când vine vorba de rata de reciclare, depășită doar de Malta, cu o rată de 6%.