Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în cazul femeii care a născut pe trotuar în fața spitalului din Urziceni. Csaba Asztalos, președintele CNCD a explicat pentru Euronews România că se analizează posibile fapte de discriminare pe criteriul de apartenență etnică și dizabilitate. Analiza se concentrează atât pe refuzul acordării ajutorului medical femeii însărcinat, cât și declarațiile primarului din Urziceni.
”Colegii mei au inițiat o autosesizare, pentru că procedural oricare din cei 11 membri ai colegiului director, individual poate să inițieze o procedură de autosesizare și la această fază noi discutăm doar de posibile fapte de discriminare și analizăm două aspecte. În primul rând, refuzul sau ceea ce s-a întâmplat la spital cu femeia însărcinată și declarațiile primarului din Urziceni.
În primul caz, analizăm o posibilă faptă de discriminare pe criteriul de apartenență etnică, respectiv dizabilitate, și în acest caz suntem obligați să așteptăm finalizarea anchetei de către poliție, întrucât dacă poliția reține acest fapt ca fiind de natură penală, atunci noi pe acest element vom închide autosesizarea noastră, pentru că nu avem competență pe cazuri penale. În măsura în care nu, atunci vom analiza sub aspectul răspunderii contravenționale. În ceea ce privește declarațiile primarului, eu nu pot să mă antepronunț, le analizăm sub aspectul unei posibile fapte de discriminare ce ține de un discurs care creează atmosferă ostilă, degradantă la adresa unei persoane, pe considerentul de apartenență etnică, respectiv dizabilitate”, a declarat Csaba Asztalos, președintele Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
- Femeia care a născut pe trotuar, ajutată doar de o asistentă. Director: ”În Ialomița există un singur medic la ambulanță de gardă pe tot județul”
- Președintele Colegiului Medicilor cere transformări la Spitalul din Urziceni după două cazuri controversate. ”Nu-l mai numiți spital. Nu are resurse umane”
Ce amenzi riscă primarul și medicii din spital
În cazul în care se va ajunge la concluzia că s-au săvârșit fapte de discriminare, amenzile pentru instituția medicală și persoanele implicate pot fi cuprinse între 1.000 și 30.000 de lei. Răspunderea poate viza atât spitalul (în cazul în care are personalitate juridică) cât și persoanele fizice care au gestionat cazul la momentul respectiv.
”În măsura în care ajungem la concluzia că s-au săvârșit fapte de discriminare, amenda minimă pornește de la 1.000 de lei și poate ajunge până la 30.000 de lei în ambele situații, atât față prin presupusa faptă pe care o analizăm prin refuzul acordării serviciilor medicale pe considerentele pe care vi le-am expus, respectiv și în cazul declarațiilor primarului din Urziceni.
În primul caz, analizăm răspunderea atât a spitalului și trebuie să analizăm dacă are personalitate juridică sau nu, cât și a persoanelor fizice care au gestionat acest caz în momentul respectiv și fiecare răspunde în parte. În cazul primarului, acesta va răspunde ca să citez ”pe persoană fizică”, adică în nume personal”, a adăugat președintele CNCD.