Un eveniment dramatic a avut loc în Urziceni, unde o femeie a fost nevoită să nască pe trotuar, în apropierea Spitalului Municipal Urziceni. Primarul orașului, Constantin Sava, a oferit declarații, în dierct la Euronews România, pentru a clarifica circumstanțele care au dus la această situație.
Constantin Sava, primarul orașului Urziceni: ”Pacienta a venit cu mașina personală, a intrat în spital la camera de gardă, asistenta sau cine a fost acolo, întrucât i-a recomandat și a sunat la 112, pentru că Sptialul Municipal Urziceni nu are secție de obstretică ginecologie, de fapt este un spital de gradul patru și nu prevede prin ordin de ministru. Sptialul Municipal Urziceni, de gradul patru, are obligatorie linie de gardă de chirurgie internă. (...) Este un lucru regretabil, este trist ce s-a întâmplat. Pacienta a intrat în spital, s-a sunat la 112 și i s-a spus că va fi dusă la spitalul din Slobozia. Dumneaei, împreună cu cei care au venit, au zis nu, ne urcăm în mașina personală și plecăm.”
- Cazul femeii care a născut pe trotuar și problemele din azilele groazei. Vlad Voiculescu: "Sistemul nu se autocorectează"
- Alexandru Rafila cere demisii în cazul femeii care a născut pe trotuar, în fața spitalului din Urziceni. ”Nu putem să avem spitale care nu au interes în niciun fel pentru pacienți”
Primarul a explicat că femeia a refuzat să fie transportată cu ambulanța și a preferat să plece cu mașina personală împreună cu însoțitorii ei. Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că pacienta a stat aproximativ 10 minute în curtea spitalului înainte de a pleca cu mașina.
Constantin Sava, primarul orașului Urziceni: ”Persoana respectivă a ieșit din curtea spitalului, s-a plimbat vreo 10 minute, după care a intrat în travaliu și în același timp a venit și ambulanța care trebuia să o ducă la spital.”
Primarul a admis că nu poate oferi detalii despre momentul în care femeia a fost examinată de un cadru medical pentru a evalua starea ei de sănătate și etapa în care se afla nașterea, astfel încât să se poată determina dacă putea sau nu să părăsească spitalul în siguranță.
Constantin Sava, primarul orașului Urziceni: ”Pacienta a fost în camera de gardă, a rămas acolo și nu a vrut să mai stea. A spus să rămână în camera de gardă până să vină ambulanța să o ia. Nu știu exact. Asta rămâne de văzut din urma analizei ministrului”, a declarat primarul.
Lipsa cadrelor medicale, o problemă pentru orașele mici
În legătură cu angajarea de medici în spital, primarul a subliniat că au fost organizate concursuri permanente pentru ocuparea posturilor de medic urgentist, dar din păcate, nu au reușit să găsească suficienți candidați.
Constantin Sava, primarul orașului Urziceni: ”Povestea asta chiar nu se știe în toată țara? Noi avem scos la concurs permanent pentru medic urgentist, care s-ar ocupa de toate problemele Urziceniului. Nu am reușit așa ceva. Avem doi medici urgentiști, rezidenți care sunt în anul trei, pentru Spitalul Municipal Urziceni și unde credeți că-și desfășoară activitatea? La Brașov și la Floreasca. Este mult mai atrăgător Brașovul, este mult mai atrăgător Bucureștiul, nu Urziceniul, un oraș cu 16 mii, 17 mii de locuitori.”
Primarul a negat acuzațiile de discriminare și a reiterat că orice persoană, indiferent de etnie sau origine, trebuie tratată cu respect și egalitate.
Constantin Sava, primarul orașului Urziceni: ”A fost extras din context. Eu am spus că nu contează că-i român, că-i rom, că-i țigan, turc, tătar este un om și trebuie tratat la fel și nediscriminat.”