Președinte Colegiului Medicilor din România a comentat în direct la Euronews România cazul femeii care a născut pe trotuar, în curtea spitalului municipal din Urziceni, precum și cel al bărbatului care a murit, după ce a fost trimis acasă de medici, deși acuzase dureri în piept. Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu a afirmat că medicul aflat de gardă ar putea rămâne fără dreptul de liberă practică, dacă va fi găsit vinovat în urma anchetei. De asemenea, a sugerat ca Spitalul Municipal Urziceni să fie transformat într-un centru cu ”spitalizare de zi”, ca urmare a lipsurilor cu care se confruntă.
Dr. Coriu a catalogat cazul femeii care a născut pe trotuar drept ”încă o situație nefericită care arată vulnerabilitatea sistemului medical românesc”. Medicul a explicat că tânăra, în vârstă de 24 de ani, trebuia să beneficieze de consult medical.
”Fără îndoială, trebuia să existe un consult medical care, din păcate, constatăm că doamna manager nu a fost informată. Este încă o situație nefericită care arată vulnerabilitatea sistemului medical românesc, la 60 de kilometri de București.
Am auzit în special de la doamna manager despre anchete. Vor fi anchete. E corect să fie. Dânsa vorbea că găsim vinovații și să-i pedepsim. Ancheta nu trebuie să găsească vinovații și să-i pedeapsă.
Ancheta trebuie să ajungă la o concluzie de ce s-a permis așa ceva. De ce instituția a permis să se întâmple două greșeli. Acest lucru este de acceptat”, a declarat Președinte Colegiului Medicilor din România.
Președinte Colegiului Medicilor din România, despre spitalul din Urziceni: ”Putem numi această unitate sanitară un spital?”
”Despre ce spital vorbim? Putem numi această unitate sanitară un spital?
Doamna manager vorbea că au un buget de șase milioane de euro de la Casa Națională de Asigurări. Banii noștri merg către această unitate sanitară care asigură activitatea medicală continuă.
Cum dovedește acest lucru? Când doi cetățeni s-au dus și n-au primit ceea ce trebuia. Ceva nu este în regulă cu sistemul medical românesc. (...) Aici constatăm că există gardă de chirurgie și de medicină internă, dar nu de terapie intensivă. Cum poate să funcționeze un spital fără gardă de terapie intensivă?
O comunitate știe că care un spital. Au crezut că acolo primesc ajutor, dar nu au primit. Înseamnă că înșelăm așteptările cetățenilor.
Nu-l mai numiți spital. Nu are resurse umane. Îl transformăm în spitalizare de zi. Poate să asigure spitalizare de o zi, nu îl desființăm”, a mai spus Președinte Colegiului Medicilor din România.
În acest context, dr. Coriu a amintit că România are 540 de spitale, iar ”câteva sute sunt la acest nivel” precum spitalul din Urziceni.
Cum se va derula ancheta în cazul Spitalului din Urziceni
”Dacă este implicat un medic, dacă un medic nu și-a făcut datoria, a fost chemat și nu a participat la consultul medical, cu certitudine va fi o anchetă a Colegiului Medicilor Ialomița, după care se va transfera spre București.
(Cea mai mare sancțiune, n.red) este ridicarea dreptului de liberă practică. Acel medic nu va profesa pentru o perioadă limitată de timp”, a concluzionat Președinte Colegiului Medicilor din România.