Încărcarea gadgeturilor pe care le folosim în fiecare zi poate ajunge un motiv suplimentar de stres. Pentru a ne scăpa de această grijă, o companie din Suedia a lansat un dispozitiv prin care o pereche de căști să fie alimentată cu energie solară.
Prezentă la CES 2024, cea mai mai important târg de tehnologie din Las Vegas, firma suedeză Exeger a creat o celulă solară ce poate fi integrată cu ușurință în mai multe tipuri de căști, inclusiv pe cele folosite de muncitori pe șantiere pentru a se proteja de zgomotele puternice.
”Cu ajutorul Powerfoyle, produsul pe care l-am lansat până în prezent, dispozitivele nu trebuie să fie încărcate niciodată.
De exemplu, la setul căști Adidas lansat anul trecut, o încărcare solară timp de 15 minute în exterior este suficientă pentru a asculta muzică timp de o oră. Așa că un utilizator obișnuit nu va trebui să încarce niciodată aceste căști”, a explicat Alexandre Faust, reprezentant al Exeger Operations, pentru Euronews România.
- CES 2024. Transferul de informații poate fi realizat prin piele. Cum funcționează noua tehnologie
- Cele mai neobișnuite produse de la CES 2024. De la insectele comestibile, crescute de roboți cu AI, la gențile din piele obținută din ananas
- CES 2024. De la televizorul OLED cu display transparent, la modelul portabil cu panouri solare pentru filme în rulotă
Experții suedezi spun că acest dispozitiv a fost inventat, încă din anul 2010, și încearcă să îl popularizeze pe piață.
”Avem un material în celula solară, un electrod care conduce electricitatea de 1.000 de ori mai bine decât ceea ce este regăsit în general în celule fotovoltaice”, a spus reprezentantul firmei din Suedia.
Celula solară care arată ca o folie din plastic de culoare neagră a fost integrată și în cazul telecomenzilor, pentru ca utilizatorii să scape de grija înlocuirii bateriilor uzate.
”Un om obișnuit ar trebui să o folosească în mod normal ca și acum nu ar avea celulă solară. Marea diferență este că nu trebuie să o încarci niciodată.
Are într-adevăr o baterie. Are însă o baterie, iar celula solară încarcă bateria, ca tu să nu faci acest lucru”, a mai precizat Alexandre Faust.
Compania Exeger are în Stockholm două fabrici pentru telecomenzi alimentate solar, iar dacă produsele sale vor avea succes, peste un miliard de baterii ar putea fi scoate din uz în fiecare an.