Guvernul a prezentat oficial, pe 2 august, cele peste 50 de măsuri fiscale, menite să reducă cheltuielile, să acopere gaura imensă din buget și să adune bani din diverse taxe. Însă decizia a stârnit un val imens de nemulțumiri în societate și a fost numită "ordonanța austerității". Din cauza comasărilor propuse, mai multe instituții culturale ar urma să intre în faliment sau chiar să dispară.
Între timp, a venit și reacția primarului general al Bucureștiului, Nicușor Dan. Edilul susține aceste decizii și chiar a precizat că, în ceea ce-l privește pe el, a luat deja măsuri. De menționat că primăria are în subordine mai multe teatre și alte instituții culturale, însă Nicușor Dan va mai desființa șapte dintre acestea.
Nicușor Dan susține "Ordonanța austerității"
"Noi am făcut astfel de reduceri de personal și de restructurări de instituții, am închis 15 companii municipale. Numărul de angajați din companiile municipale a scăzut, în doi ani și jumătate, cu 4.100 de persoane. Avem proiecte făcute pentru desființarea altor șapte instituții: Centrul pentru Tineret, Centrul pentru Seniori, Centrul Cultural Dales, Centrul Lipatti, Expo Arte, Centrul de Plante și Centrul Lumina)", a explicat Nicușor Dan.
Edilul este conștient că trebuie redusă risipa de bani din bugetul public, cu toate că aceste măsuri de austeritate au, evident, un mare grad de nepopularitate. Pe de altă parte, Nicușor Dan spune că există totuși niște posturi neocupate.
"Pentru moment, au circulat în spațiul public mai multe forme, eu nu am văzut forma oficială asumată de Guvern. E nevoie de reducerea risipei în administrația publică și locală. Trebuie păstrată o autonomie a autorității locale, adică să i se dea autorității locale o marjă în care să se încadreze și să fie lăsată ea să-și facă acele restructurări în această marjă, pentru că sunt chestiuni specifice. Vă dau un exemplu: departamentul urbanism, din Primăria Capitalei. Noi am făcut acolo trei sau patru concursuri și, în continuare, avem cinci poziții neocupate. Și noroc că am reușit să transferăm 3-4 persoane de la alte instituții, de la primării de sector, ca să nu avem zece poziții neocupate", a spus Nicușor Dan.
Va mai fi susținul Nicușor Dan de către PNL la o nouă candidatură?
Decizia lui Nicușor Dan, de a face economie mai ales la sectorul cultural, surprinde într-un fel, dacă avem în vedere că tocmai el a fost președintele fondator al Asociației Salvați Bucureștiul, care este "cel mai cunoscut ONG din România în dezvoltarea urbană și în protejarea patrimoniului și unul dintre cele mai cunoscute ONG-uri din Romania, în general", după cum precizează primarul chiar în CV-ul său.
Nicușor Dan va candida din nou la primăria capitalei, în 2024, însă rămâne de văzut dacă el va mai avea parte de susținerea PNL.
"Solicitarea PNL pentru mine a avut o perioadă de implementare de 6 luni, în 31 iulie am făcut un raport cu stadiul fiecăruia dintre aceste obiective și le-am înaintat conducerii PNL București. (...) PNL București m-a rugat să urmăresc niște obiective prioritare, eu am făcut un raport și, mai departe, e o decizie pe care trebuie să o ia ei. Eu cred că, pe aceste obiective, am făcut tot ce trebuia făcut", a precizat Nicușor Dan.