Pe 2 august, Guvernul României a prezentat oficial cele peste 50 de măsuri fiscale, menite să reducă cheltuielile, să acopere gaura imensă din buget și să adune bani din diverse taxe.
Însă decizia a stârnit un val imens de nemulțumiri în societate. Premierul Marcel Ciolacu a precizat că Guvernul intenționează să reducă din cheltuielile bugetare și să facă economie acolo unde se poate.
În plus, se dorește colectarea unei sume mai mari din taxe și impozite. Numai că, o astfel de schimbare, total nepopulară, ar împovăra și mai mult mediul privat, în special, iar antreprenorii s-au plâns de lipsa predictibilității și de graba cu care Guvernul vrea să implementeze aceste reguli. Se discută chiar despre luna septembrie.
Cum funcționează sistemul de taxare pentru românii cu afaceri în Italia
În aceste condiții, au existat numeroase voci, în rândurile întreprinzătorilor, care au declarat că iau în calcul chiar să plece din România și să-și mute afacerea în altă țară. Italia este unul dintre exemplele pozitive în ceea ce privește fiscalitatea funcțională, predictibilă și mai ales "prietenoasă" cu mediul de afaceri.
Honorius Barnișca este un român stabilit în Italia de 20 de ani, iar de zece ani, el a deschis la Roma un magazin de produse tradiționale românești. Acesta a explicat, pentru Euronews, cum funcționează în Italia sistemul de taxare.
"Activitatea mea este deschisă de aproape 10 ani. Statul italian ajută deschiderea de activități de producție sau de desfacere pentru tinerii antreprenori. Eu am lucrat în domeniul comerțului timp de 14 ani, la diferite supermercato-uri în Italia și am decis, în 2013, să deschid, pe cont propriu, un magazin cu specific românesc, cu produse autohtone.
Unele produse sunt mai ieftine decât în România, în special super alcoolicele, berea, un anumit tip de bere e mai ieftin pentru că accizele sunt mai mici. Dar costul de transport reduce diferența aceasta de preț.
În Italia, micii întreprinzători au un sistem forfetar. Pe primii 5 ani, TVA-ul a tot ce produce și comercializează este de 5%. Trebuie să facturezi până la 85.000 de euro pe an, nu trebuie să depășești, iar veniturile tale să se încadreze la aproximativ 15.000 de euro. Dacă îndeplinești aceste condiții, tu plătești taxe până în 15% din cei 85.000 de euro. Deci este un ajutor pentru cei care sunt la început.
După care pot decide, peste 5 ani, să schimbe sistemul de activitate, în anumite condiții. De exemplu, dacă tu ai un venit mai mare de 15.000 de euro, taxele cresc la 23%, iar dacă veniturile tale personale depășesc 50.000 de euro, taxele ajung la 43%. Deci la început este mare ajutor pentru cei care decid să-și facă propria activitate", a precizat Honorius Barnișca.
În Italia nu s-ar putea lua în calcul plafonarea adaosurilor
Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Guvernul italian ar plafona adaosurile, Honorius Barnișca a dat un răspuns hotărât.
"În Italia sunt trei tipuri de TVA. Pentru adaosurile comerciale, ar fi foarte greu, pentru că sunt anumite produse la care, ca să-ți menții activitatea, trebuie să faci un adaos de 50%. La altele, ca să menții prețul, pentru că concurența îți face prețurile, trebuie să ai un adaos mai mic, de 20-25%. Deci totul depinde de piață, în mare parte.
Ar fi o idee halucinantă, nu ar fi bine văzută (n.r.: ca statul să plafoneze adaosurile). Acum e prevăzut în sistemul italian mărirea numărului de taxe pe Roma. Deci e o concurență și sper să fie bine. În Italia, așa ceva nu ar prinde bine.
Banii pe care îi dăm la statul italian se regăsesc în sănătate, servicii, în anumite facilități pentru copii, dacă îi duci la școală, la creșă, etc. Fiind angajat, ai posibilitatea să-ți înscrii mult mai rapid copiii la o creșă.
Sau dacă ești proprietarul unei activități și dacă îți cumperi o mașină sau camion, ți se scade până la sută la sută din valoarea respectivei mașini, sau camion, timp de cinci ani. Deci sunt facilități. Multe cunoștințe schimbă camioanele o dată la trei ani, pentru că le convine să reducă din taxe, să nu plătească taxele și să rămână cu produsele noi", a explicat Honorius Barnișca.
În plus, În Italia există și așa-numita pace fiscală, care se traduce printr-o amnistie fiscală.
"Celor care au avut de plătit amenzi sau taxe din 2000 până în 2017, li se reduc până la maximum 5.000 de euro. Dacă au avut de plătit dobânzi pentru taxele respective, se anulează, iar din 2017 până în anul curent se pot rateiza, iar prima rată e prevăzută undeva în octombrie, 10% din valoarea sumei care trebuie achitată. Apoi în noiembrie, alți 10%, după care, timp de 5 ani, se fac rate de 4 ori pe an", a spus Honorius Barnișca.