AirlineRatings, un site de evaluare a transportatorilor aerieni, a publicat recent clasamentul său anual al celor mai sigure companii aeriene din lume. Topul 25 este realizat luând în calcul mai mulți factori.
Air New Zealand, cea mai sigură companie aeriană din lume
Pentru 2025, cea mai sigură companie aeriană din lume a fost desemnată Air New Zealand. A obținut primul loc pentru al doilea an consecutiv.
Primele 11 locuri în clasamentul celor mai sigure companii aeriene pentru 2025 sunt dominate de companiile aeriene din Asia-Pacific și Orientul Mijlociu. Dar în top se regăsesc și companiile aeriene europene, ocupând șapte din primele 25 de locuri ale listei, scrie euronews.com.
Care sunt cele mai sigure companii aeriene din Europa în 2025
Turkish Airlines este cea mai sigură companie aeriană din Europa pe 2025. Aceasta a ocupat locul 13 în clasamentul global, obținând un rating de șapte stele pe platformă.
Deși operează spre mai multe destinații decât orice altă companie aeriană din lume, Turkish nu a mai avut niciun accident mortal din 2009, când un Boeing 737 s-a prăbușit la apropierea de Aeroportul Schiphol din Amsterdam. Nouă persoane au murit în urma accidentului și 126 au supraviețuit.
Anul trecut, Turkish Airlines a primit, de asemenea, premii pentru serviciile sale de catering și divertisment la bord și a primit calificativul „World Class” din partea Airline Passenger Experience Association (APEX). Compania a fost desemnată „Cea mai bună companie aeriană din Europa” de către Skytrax.
TAP Portugal a obținut locul 14 în clasament, fiind a doua cea mai sigură companie aeriană din Europa. Aceasta nu a avut incidente mortale din 1977 și organizează în mod regulat cursuri privind teama de zbor în parteneriat cu Unidade de Cuidados Integrados de Saúde (UCS).
O serie de transportatori europeni se regăsesc în ultima jumătate a listei. În ordine, aceștia au fost SAS (locul 16), British Airways (locul 17), Iberia (locul 18), Finnair (locul 19) și grupul Lufthansa, care include și SWISS (locul 20).
Pentru Iberia, acesta a fost un an de transformare, câștigând premii pentru cea mai bună performanță în materie de punctualitate, cel mai bun personal al companiei aeriene și catering excepțional. Este pentru prima dată când Iberia ajunge pe lista celor mai sigure 25 de companii aeriene.
Cele mai sigure companii aeriene low-cost din Europa
AirlineRatings evaluează separat transportatorii low-cost. Ryanair a fost desemnată cea mai sigură companie aeriană low-cost din Europa. În istoria sa de 40 de ani, compania aeriană nu a avut niciodată un accident mortal și spune că „continuă să acorde prioritate siguranței și securității oamenilor și clienților noștri mai presus de orice”.
Urmează easyJet, o companie aeriană cu sediul central în Regatul Unit. Aceasta s-a clasat pe locul 4 în clasamentul global, fiind a doua cea mai sigură companie aeriană low-cost europeană. La fel ca Ryanair, aceasta nu a avut niciun accident mortal în cei 30 de ani de activitate.
Mai jos pe listă, pe locul 7 la nivel global, Wizz Air și-a asigurat locul ca a treia cea mai sigură companie aeriană low-cost din Europa. Din nou, fiind o companie aeriană relativ tânără, aceasta nu a pierdut niciodată un pasager și are o flotă de aeronave Airbus noi cu o vechime medie de sub cinci ani.
În topul celor mai sigure 25 de companii aeriene low-cost din lume au mai apărut Norwegian (locul 12), Vueling (locul 13), Jet2 (locul 14), Eurowings (locul 20) și airBaltic, abia pe locul 25.
Cum sunt evaluate cele mai sigure companii aeriene
AirlineRatings clasifică companiile aeriene pe baza unor punctaje și își completează evaluările cu consultări cu piloți și experți în aviație.
Sunt luate în calcul vechimea aeronavelor, numărul de avioane pe care le operează, formarea piloților și incidentele raportate.
AirlineRatings ia în considerare și profitabilitatea companiilor aeriene, care poate părea un atribut neobișnuit de asociat cu siguranța. Cu toate acestea, companiile aeriene care se descurcă mai puțin bine din punct de vedere financiar pot fi mai puțin înclinate să investească în formare, întreținere și îmbunătățiri, ceea ce teoretic le diminuează capacitatea de a rămâne sigure.
Este luată în considerare și dacă compania aeriană a trecut auditul IATA privind siguranța operațională (IATA Operational Safety Audit - IOSA), un standard industrial global pentru auditul siguranței operaționale a companiilor aeriene.