Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce șanse mai are România să intre în Schengen terestru, după ce Austria a obținut portofoliul care vizează migrația

Austriacul Magnus Brünner a fost numit comisar european pentru Afaceri Interne și Migrație în noua Comisie Europeană.

Cum va influența această nouă numire aderarea României la Schengen terestru în perioada următoare? Prof. univ. dr. Sergiu Mișcociu, profesor de Științe Politice la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolyai, directorul Centrului de Cooperări Internaționale al UBB, a spus, la Euronews România, ce ar urma să se întâmple cu Spațiul Schengen.

Austria nu va face singură politica privind migrația

Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice UBB Cluj- Napoca: Austria a cerut acest post, i-a fost atribuit fiindcă Uniunea Europeană va avea o politică privind migrația care este mai dură decât cea care există în prezent. În felul acesta, Austria este satisfăcută prin această cerere care i-a fost acceptată.

Austria nu va face singură politica privind migrația, va trebui să se coroboreze în acțiunile sale cu celelalte state europene. Putem să avem o capacitate, în continuare, de a încerca să influențăm deciziile luate de Austria.

Un lucru este că Austria are postul acesta cu migrația, un altul este ce orientare va avea guvernul austriac în ceea ce privește Spațiul Schengen și lărgirea sa.

Spațiul Schengen așa cum îl știm acum nu va mai rămâne

Este de așteptat ca Austria să folosească acest portofoliu pentru a împinge către o reformă în sensul înăspririi politicilor privind acceptarea migranților extra-europeni. Caz în care, România va avea și ea o problemă pentru că Spațiul Schengen așa cum îl știm acum nu va mai rămâne cel pe care îl cunoaștem și aderările la un asemenea spațiu Schengen ar deveni, de fapt, inutile. Pentru că spațiul se va reforma în sinea sa.

Candidatul Austriei va avea probleme la audieri

Este încă foarte devreme să vedem ceea ce se va întâmpla și, cu siguranță, candidatul Austriei este unul dintre candidații care vor avea probleme în Comisie, la audieri, fiindcă există o atitudine a multor europarlamentari care critică Austria privind politica sa privind migrația și Spațiul Schengen și neacceptarea României și Bulgariei în acest spațiu.

Va fi o comisie care va avea probleme mai mari în parlament și audierile vor fi un semn destul de clar. Vor fi diverse grupuri parlamentare care nu se regăsesc satisfăcute de actuala împărțire a mandatelor. Vom avea o serie de europarlamentari care vor pune întrebări extrem de dificile.

Roxana Mînzatu: „România va adera integral la spațiul Schengen, dar imigrația este o problemă”

Întrebată dacă scad șansele României de a intra complet în spațiul Schengen prin faptul că Austria a primit portofoliul referitor la Migrație, Roxana Mînzatu și-a exprimat încrederea că țara noastră va intra în spațiul de liberă circulație.

„România va intra în Spațiul Schengen complet. Acest demers este deja lansat și se lucrează intens la el. Premierul Ciolacu a anunțat. Este cel care conduce ceea ce înseamnă negocierile pe acest subiect”, a spus Mânzatu. Interviul exclusiv aici

Rezultatul alegerilor din Austria, foarte important

Într-o intervenție la Euronews România, europarlamentarul Iuliu Winkler, spune că este de așteptat rezultatul alegerilor din Austria pentru a anticipa ce va urma.

Iuliu Winkler, europarlamentar: Schengenul intră iarăși într-o perioadă în care sunt probleme. Vedeți decizia Germaniei care introduce controale terestre la granițele sale. Sperăm ca în două săptămâni, după alegerile din Austria care vor aduce o nouă configurație politică, să putem să punem punct și acestei povești Schengen a României și a Bulgariei.

Comisarul are un rol important, dar vedeți că actualul comisar, Ylva Johanson, de câte ori ne-a promis că vom intra în Schengen neîntârziat și noi tot în așteptare suntem cu această aderare pe jumătate, doar cu frontierele aeriene. Haideți să vedem ce se întâmplă.

Înainte de avea noua Comisie, vom avea un nou Guvern în Austria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE