Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea României la Schengen terestru. Predoiu: Următoarele luni sunt critice / Combaterea migrației ilegale, mult îmbunătățită

Următoarele luni vor fi critice în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen, a spus ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu. Declarația a fost făcută cu ocazia găzduirii la București a primei echipe de comandă a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, FRONTEX. Ministrul a mai spus că activitatea de combatere a migrației ilegale, condiție obligatorie pentru aderare, a fost mult îmbunătățită.

Cătălin Predoiu: Locul României este în Schengen

România face eforturi de a adera cât mai curând la Schengen cu frontierele terestre, după ce pe 31 martie anul acesta a intrat în spațiul de liberă circulație pentru frontierele maritime și aeriene. Un moment așteptat de cel puțin 13 ani. 

Cătălin Predoiu, ministru Afacerilor Interne: „Sunt extrem de mulțumit de activitatea Poliției de Frontieră. În lunile precedente a fost îmbunătățită activitatea de combatere a migrației ilegale, este principalul nostru argument în continuarea proiectului de accedere în Spațiul Schengen. Lunile care urmează vor fi critice pentru noi pentru că este important să menținem această performanță la nivelul pe care l-ați atins și nu o putem face altfel decât continuând pe aceeași cale de profesionalism, de integritate, de exigență față de propria activitate și față de activitatea colegilor. Eu sper ca la finalul acestor trei-patru luni care urmează să ne reîntâlnim să constatăm că ne-am atins obiectivul. Dumneavoastră să țineți cifrele privind migrația ilegală jos acolo unde le-ați adus prin muncă asiduă (...)”.

„Sperăm să menționați faptul că România este o țară sigură din punct de vedere al combaterii migrației ilegale, că frontierele românești sunt sigure, că frontierele Europei sunt sigure în mâinile Poliției de Frontieră Română și că, da, locul României este în Schengen”, a mai adăugat Predoiu.

Următorul Consiliu și Afaceri Interne (JAI), format din miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE, va avea loc în luna octombrie.

Momentan, „se negociază”

„Există posibilitatea ca abia de la 1 martie 2025 să putem avea acces terestru la Schengen”, au declarat în iunie surse guvernamentale pentru Euronews România. „Se negociază în permanență”, au mai precizat sursele citate.

Blocarea accesului în Spațiul Schengen terestru aduce pierderi: țara noastră pierde cel puțin 2% din PIB anual, din cauză că nu face parte din familia Schengen, arată calcule guvernamentale. Cei mai furioși sunt transportatorii rutieri, care uneori așteaptă chiar și câteva zile la granița cu Ungaria sau Bulgaria pentru a duce marfă în vestul Europei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE