Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roxana Mînzatu obține un portofoliu social și un post de vicepreședinte executiv în Comisia Europeană

Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu președintele Parlamentului European și cu liderii politici, marți, la Strasbourg, pentru a prezenta oficial structura și portofoliile viitoarei Comisii Europene. Propunerea României rămâne eurodeputata PSD, Roxana Mînzatu, a obținut un post de vicepreședinte executiv în componența noii Comisiei Europene.

17/09/2024 , 11:31

Roxana Mînzatu obține un post vicepreședinte executiv în Comisia Europeană

Noua Comisie Europeană va avea în componență șase posturi de vicepreședinți executivi, iar unul revine României, a anunțat Ursula von der Leyen, la Strasbourg.

Șefa Executivului comunitar a precizat că a „lucrat intens” pentru a negocia cu statele membre echilibrul de gen în componența Comisiei, însă a reușit să obțină o pondere de 40% de reprezentare a femeilor.

Teresa Bibera, vicepreședinte executiv responsabil de tranziție verde, competitivitate. Va fi responsabilă și pentru politicile de competitivitate. Se va asigura că Europa rămâne pe linie pentru a înplini planurile noastru decarbonizare.

Henna Vikkunen, vicepreședinte executiv pentru suveranitate digitală, securitate și democrație. Va fi responsabilă cu frontierele digitale.

Stephane Sejourne - vicepreședintele executiv pentru prosperitate și securitate industrială

Kaja Kallas, vicepreședinte și înalta reprezentat pentru Politică Externă și Politici de Securitate

Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale). Va fi responsabilă de aptitudini, educație și calitatea locurilor de muncă și drepturi sociale.

Raffaele Fitto, vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme.

Structura Comisiei Europene

  • Ursula von der Leyen (Gemania): președintele Comisiei Europene
  • Hadja Lahbib (Belgia) - comisar european pentru Pregătirea și Gestionarea Crizelor. Este un portofoliu nou care „va avea în vedere reziliența și pregătirea și protecția civilă, pe lângă ajutorul umanitar”, a precizat von der Leyen.
  • Ekaterina Zaharieva ( Bulgaria) - comisar european pentru Start-up-uri, cercetare și inovare. 
  • Christophe Hansen (Luxemburg) - comisar european pentru Agricultură.
  • Dan Jørgensen (Danemarca) - comisar european pentru Locuințe.
  • Piotr Serafi (Polonia) - comisar european pentru Buget.
  • Jessika Roswall (Suedia) - comisar european pentru Mediu.
  • Magnus Brünner (Austria) - comisar european pentru Afaceri Interne și Migrație.
  • Maroš Šefčovič (Slovacia) - comisar european pentru Comerț și securitate economică.
  • Maria Luís Albuquerque (Portugalia) - comisar european pentru Servicii financiare.
  • Oliver Varhelyi (Ungaria) - comisar european pentru Sănătate.
  • Jozef Síkela (Cehia) - comisar european pentru Parteneriate internaționale.
  • Andrius Kubilius ( Lituania) - comisar european pentru Apărare.
  • Valdis Dombrovskis (Letonia): comisarul pentru economie și productivitate. Va avea și rolul de comisar pentru implementare și simplificare.
  • Glenn Micallef (Malta) - comisar european pentru Tineret.
  • Wopke Hoekstra (Țările de Jos) - comisar european pentru Climă.
  • Dubravka Šuica (Croația) - comisar european pentru Mediterană, un portofoliu nou creat.
  • Costas Kadis (Cipru): comisar pentru Pescuit și Oceane.
  • Apostolos Tzitzikostas (Grecia): comisar pentru Transport durabil și Turism.
  • Michael McGrath (Irlanda): comisar pentru Democrație, Justiție și Statul de drept.
  • Marta Kos (Slovenia): comisar pentru Extindere – responsabilă și pentru vecinătate estică.

Prezentarea se numără printre noile cerințe parlamentare și oferă liderilor politici din Parlamentul European posibilitatea de a examina planurile șefei Executivului comunitar, înainte ca persoanele nominalizate să fie supuse audierilor parlamentare și votului de confirmare, relatează Euronews.com.

Cu toate acestea, planează incertitudini cu privire la componența viitoarei Comisii Europene, în contextul în care disputele politice din Slovenia au împiedicat depunerea candidaturii lui Marta Kos la timp pentru reuniunea de la Strasbourg.

Slovenia și România și-au retras candidaturile inițiale, după ce Ursula von der Leyen ar fi exercitat presiuni asupra mai multor guverne europene pentru a fi nominalizate femei în posturi de comisar, ca parte a efortului de a asigura paritatea de gen în echipa sa. Opoziția slovenă a acuzat Guvernul că a cedat presiunilor lui von der Leyen, împiedicând o comisie parlamentară să aprobe candidatura lui Kos.

Acest lucru înseamnă Ursula că von der Leyen ar putea fi obligată să dezvăluie portofoliile politice fără să le împartă între comisarii nominalizați, notează sursa citată.

De altfel, Thierry Breton a demisionat și și-a retras candidatura pentru a fi desemnat din nou într-un post de comisar, ceea ce pune la îndoială capacitatea șefei Executivului comunitar de a-și forma noua echipă. Franța l-a propus rapid pe Stéphane Séjourné drept noul său candidat, dorind să obțină un portofoliu legat de competitivitatea Europei.

Demisia surpriză a lui Breton a generat speculații potrivit cărora Ursula von der Leyen ar avea dispute cu statele membre în privinţa portofoliilor, încercând să pună în balanţă factori geografici şi politici, notează agenția France Presse, citată de Agerpres.

O problemă este şi portofoliul care îi va atribuit candidatului italian Raffaele Fitto, membru al partidului Fraţii Italiei al prim-ministrului Giorgia Meloni.

Meloni nu a susţinut-o pe Von der Leyen pentru un al doilea mandat, însă şefa Comisiei trebuie să ţină cont de riscul ca Italia să devieze şi mai mult spre dreapta în opoziţia faţă de UE, la fel ca Ungaria.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE