Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cozi la frontierele germane. Autoritățile se așteaptă să întoarcă din drum mii de migranți

Începând de azi, poliția germană de frontieră efectuează controale aleatorii la punctele de trecere din nordul și vestul Germaniei și sunt așteptate cozi pentru cei aflați în tranzit. Datorită contextului dat de un vot masiv pentru formațiunile politice de dreapta la alegerile locale, guvernul speră că prin aceste măsuri anti-migrație un număr important de persoane vor fi refuzate la frontieră. 

Poliția de frontieră germană efectuează  începând de dimineață controale punctuale ale identității la toate punctele de trecere. Sunt așteptate cozi la frontieră, în special în nordul și vestul Germaniei, unde companiile de transport și cei care fac naveta peste frontieră se pregătesc pentru timp sporit de așteptare. Expertul în migrație Svenja Niederfranke ne explică de ce se întâmplă acest lucru.

Svenja Niederfranke Expertă în migrație: „În climatul politic actual, guvernul german vrea să arate că face ceva și, ținând cont de alegerile viitoare și de cele trecute, acesta este un important mesaj politic, desigur, semnalând că preluăm controlul asupra frontierelor noastre. Cercetările au arătat că, de obicei, în cazul acestor controale la frontieră, nu sunt prinși peștii mari, ci cei mici. Și nici nu vor fi prinși toți traficanții de persoane, pentru că, evident, ei știu unde sunt controalele de frontieră și vor găsi diferite modalități de a trece.”

Guvernul speră că, prin aceste controale, cei care au interdicție de a intra în Germania vor fi refuzați la frontieră. Am căutat să aflăm și care este percepția publică din Berlin asupra acestor controale extinse.

Heiko Bonnmeier, cetățean german: „Nu prea cred în controale suplimentare la frontiere. Cred că Europa a câștigat mult prin Schengen. Încă îmi amintesc de Europa pe vremea când exista o graniță în fiecare țară și îmi place cum este ea în prezent. Și cred că problema nu este migrația, ci mai degrabă integrarea în Germania.” 

Joanna, turistă austriacă în Berlin: „Sunt perplexă. Și cred că aceasta este o decizie care tinde spre populism și politici populiste.”

Timothy, student din Berlin: „Nu, nu cred că va schimba nimic, pentru că vor avea în continuare nevoie de o mulțime de muncitori în multe sectoare, iar sentimentele precum respingerea imigranților sunt probabil adânc înrădăcinate, dacă pot spune așa, în contextul socio-economic și altele. Nu cred că va aduce nimic nou.” 

Liv Stroud, jurnalist Euronews: „Având în vedere că poliția și autoritățile efectuează aceste verificări de luni dimineață, experții și un sindicat al poliției avertizează că au nevoie de mii de persoane în plus pentru a efectua aceste controale. Cu toate acestea, bugetul federal fiind deja atât de suprasolicitat, pare puțin probabil ca aceste posturi vor fi create.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE