Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Roxana Mînzatu va gestiona aproape 20% din bugetul UE. „Suntem în echipa de conducere care definește politici europene”

Roxana Mînzatu a fost propusă, marți, în funcția de vicepreședinte executiv pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale în Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen. Într-un interviu acordat Euronews România, a vorbit despre principalele atribuții și domenii de care ar urma să fie responsabilă în următorii cinci ani.

În direct la Euronews România, Roxana Mînzatu a afirmat că trebuie să „ne pregătim pentru o Europă competitivă investind în oameni, în forță de muncă, dar și în calitatea vieții cetățenilor”.

„Este portofoliul care se referă la Europa socială, la competitivitatea socială, la oameni până la urmă; legislație și finanțare pentru locurile de muncă, pentru tot ceea ce înseamnă competențe într-o piață a muncii într-o continuă transformare, pentru tot ce înseamnă măsuri antisărăcie.

Aici ne uită la toate categoriile care au nevoie de sprijin - sărăcie energetică, cresc prețurile la tot ceea ce înseamnă costurile cu utilitățile în domeniul energetic, intervenție pentru a sprijini copiii care au nevoie și sunt afectați și ei de situații de vulnerabilitate”, a afirmat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

  • Roxana Mînzatu a fost prezentată de Ursula von der Leyen în structura noii Comisii Europene. Comisarii europeni nominalizați și vicepreședinții urmează să fie audiați în comisiile de specialitate din Parlamentul European.

Roxana Mînzatu: „Suntem într-o competiție și cu SUA și cu China”

„Toată componenta care vizează și partea de educație, pentru că ne pregătim pentru o Europă competitivă investind în oameni, în forță de muncă, dar și în calitatea vieții cetățenilor. S-a vorbit foarte mult despre competitivitatea Europei. Suntem într-o competiție și cu SUA și cu China.

Lumea se gândește preponderent la zona economică. Este corect, dar nicio companie, nici start-up nu poate să livreze fără forță de muncă bine pregătită, fără condiții de decente la locul de muncă și fără a avea un climat social stabil în fiecare comunitate, regiune în care investițiile se realizează”, a mai explicat Roxana Mînzatu.

Roxana Mînzatu va gestiona aproape 20% din bugetul multianual al UE

„Facem estimări acum, dar portofoliul social implică fondul social european plus care înseamnă o anvelopă de 143 de miliarde de euro doar pe exercițiul 2021-2027.

În România este foarte cunoscut acest program. Am lucrat cu ele. Dau câteva exemple: voucherele «Sprijin pentru România» - 250 de lei pentru familiile sărace, cardurile pentru energie, programele de analize medicale gratuite, screeningul pentru principalele patologii care afectează românii. Chiar și start-up nation a fost parțial finanțat cu acest program. Combaterea abandonului școlar, masă caldă pentru elevi sunt proiecte foarte cunoscute de români, finanțate din acest fond social european. La nivelul EU, el revine comisarului care se ocupă de acest portofoliu.

De asemenea, va include și fondul social pentru climă. Este un fond încă în pregătire. Din 2026 va începe să fie implementat legat de compensarea costurilor crescute în ceea ce înseamnă energie și tranziția energetică. Vor fi componente importante din zona educațională de finanțare”, a mai precizat eurodeputatul.

Mînzatu a făcut o estimare a bugetelor atribuite principalelor programe europene pe care ar urma să le gestioneze.

Portofoliul gestionează undeva la 20% din bugetul multianual al UE. Ne uităm undeva la 235 de miliarde de euro. Din nou, sunt cifre simulate. Ne uităm la anvelopele programelor principale care alimentează atribuțiile acestui comisar, poziție pentru care candidez și eu”, a afirmat ea.

De ce România a obținut un portofoliu social, nu unul economic, cum a vrut Marcel Ciolacu

„Pentru prima dată, România are un vicepreședinte executiv în Comisia Europeană. Nu suntem doar la masa deciziilor, ci suntem în echipa de conducere care definește politici europene.

Este parte din proiectul premierului Ciolacu; o Românie puternică într-o Europă puternică. Este meritul său și al echipei sale. Cred că este o reușită pe care trebuie să o notăm.

Europa socială, o Europă care să aibă competitivitate și coeziune socială este cheie pentru tot ceea ce înseamnă supraviețuirea proiectului european. Nu este suficient să avem investiții în zona industrială. Sunt și acestea importante. E important să avem investiții în ceea ce privește forța de muncă și calitatea vieții”, a mai spus Roxana Mînzatu.

„România are portofoliu social și o poziție de vicepreședinte pe toată această zonă care se referă la investiția în oameni”

„Este o echipă la Comisia Europeană, un colegiu, se lucrează colegial. România are portofoliu social și o poziție de vicepreședinte pe toată această zonă care se referă la investiția în oameni.

Eu voi lucra prin cabinetul meu cu fiecare comisar; cu comisarul european pe Coeziune și toate fondurile europene, cu comisarul european care se ocupă de energie și locuințe, cu cel care ocupă de tranziție verde, propunerea Spaniei.

Voi lucra colegial în echipă cu fiecare comisar, la fel cum și ei vor veni către portfoliul social pentru că au nevoie de investiții în oameni”, a mai afirmat Roxana Mînzatu.

„Va fi important să implementăm și obiectivele președintei von der Leyen”

„Urmează să primesc o scrisoare de misiune detaliată de la președinta von der Leyen. Comisia Europeană care inițiază legislație, politici, execută buget, se bazează pe un program politic care a fost votat în iulie la Strasbourg, care aparține președintei von der Leyen. Și-a asumat anumite obiective și pe acele obiective le vom implementa. Ele vor fi detaliate în perioada următoare.

Va fi important, deci, să implementăm și obiectivele președintei von der Leyen, să ne asigurăm că sunt reflectate și cerințele grupului S&D, al social-democraților europeni în care activez, și, cu siguranță, voi integra și zonele pe care eu le voi accentua”, a mai detaliat ea.

Roxana Mînzatu: „România va adera integral la spațiul Schengen, dar imigrația este o problemă”

Întrebată dacă scad șansele României de a intra complet în spațiul Schengen prin faptul că Austria a primit portofoliul referitor la Migrație, Roxana Mînzatu și-a exprimat încrederea că țara noastră va intra în spațiul de liberă circulație.

„România va intra în Spațiul Schengen complet. Acest demers este deja lansat și se lucrează intens la el. Premierul Ciolacu a anunțat. Este cel care conduce ceea ce înseamnă negocierile pe acest subiect.

România va adera integral la spațiul Schengen, dar imigrația este o problemă care afectează Europa și anumite state în mod particular.

Cred că în modul în care Ursula von der Leyen a alocat portofoliile se reflectă și această preocupare de a avea un comisar care să cunoască și să abordeze eficient, evident, respectând valorile și tratatele europene problema imigrației.

Este un subiect separat. Aderarea României la Spațiul Schengen este câștigată și cuvenită deja de multă vreme. Se va întâmpla conform calendarului”, a afrimat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE