Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu arată că, în ciuda opoziției categorice a Austriei, România mai are încă patru variante posibile pentru a deveni stat membru Schengen.
Potrivit lui Victor Negrescu, România trebuie în primul rând să solicite menținerea subiectului pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne şi să insiste ca discuția să aibă loc în cadrul Consiliului, unde oficialii români pot încerca, precum au făcut-o şi alte state în trecut, să preseze Austria să susțină România.
În al doilea rând, România, cu sprijinul preşedintelui Consiliului European şi a preşedinției cehe la Consiliul UE, trebuie să pună tema pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului European din 15-16 decembrie şi să insiste pentru un vot pozitiv. Preşedinția cehă şi Bulgaria depun deja eforturi în acest sens, mai spune eurodeputatul român.
Cea de-a treia variantă înaintată de oficialul român presupune ca România să facă presiuni pentru stabilirea unei date certe când acest subiect ar putea figura pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sau, pentru o intrare în spațiul Schengen diferită de a Croației, după eventuala parcurgere a unor etape suplimentare de evaluare, generate de posibila decuplare de Bulgaria.
Cea de-a patra și ultima variantă propusă implică apelarea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Însă, potrivit europarlamentarului român, această cale ar putea fi accesată după un vot în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, fiind o variantă care ar necesita mai mult timp până la finalizare.
De ce se opune Austria
Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat marți că Austria nu își dă acordul cu privire la extinderea spațiului Schengen pentru România și Bulgaria. Afirmația a fost făcută de oficialul austriac, la o zi după ce ministrul de Interne, Lucian Bode s-a întâlnit la Viena cu omologul, ca să-l convingă că prin țara noastră nu există un coridor de migrație.
Austria este singura țară care mai blochează în acest moment accesul României la Schengen, după ce Olanda și Suedia și-au schimbat poziția.
„Cred că astăzi ministrul de Interne a exprimat poziţia clară în acest sens, în momentul de faţă Austria nu îşi dă acordul cu privire la extinderea spaţiului Schengen pentru Bulgaria şi România, este vorba de faptul că este nevoie de mai mult timp, la noi numărul de emigranți neînregistrați este mult prea mare, avem în momentul de faţă 75.000 de astfel de emigranți ilegali în Austria, aceasta înseamnă că aceştia au avut posibilitatea de a trece graniță externă a UE ajungând astfel în Austria, un stat intern al UE. Aceste probleme de siguranţă trebuie mai întâi clarificate”, a declarat cancelarul Austriei.