Candidații cu șanse la alegerile prezidențiale par să vizeze mai degrabă un post la Palatul Victoria decât la Cotroceni. Cel puțin asta rezultă din programele lor politice. Dacă le analizăm promisiunile și plecăm de la premisa că le și pun în practică, ar rezulta niște premieri perfecți. E important totuși ca alegătorii să știe că președintele nu repară străzi, nu construiește școli și nici spitale. Nici măcar nu taie taxe.
Care sunt atribuțiile președintelui?
Constituția României spune că primul om în stat veghează la respectarea legii supreme. Este garantul independenței, unității și suveranității statului. Veghează instituțiile și mediază între ele. Este cel mai important reprezentant al României în relațiile externe. Și comandantul suprem al Armatei.
Ce promite Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegerile prezidențiale: „Am pregătit acest plan pentru România. Un set de priorități naționale cu cinci obiective fundamentale: creșterea veniturilor și a puterii de cumpărare, reindustrializarea țării, finalizarea autostrăzilor, șanse egale la educație și sănătate, respect pentru românii din Diaspora.”
Este doar un rezumat din programul de prezidențiabil al președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Acesta mai promite reducerea taxelor și impozitelor, creșterea pensiei medii și o pensie minimă care va ajunge la 415 euro. Ajutor de stat de 6-8% din PIB pentru industrie, uzine și fabrici noi.
20 de miliarde de euro, în 5 ani, pentru fermierii români, 3 miliarde de euro pentru irigații și energie verde și 2,6 miliarde de euro sprijin pentru producția autohtonă.
Ciolacu spune că va transforma România în hub energetic, va face trenuri metropolitane și aproape 1.000 de km de drum rapid până în 2029. Din 48 de pagini, ultimele cinci sunt despre atribuțiile reale de președinte. Orientare către UE și NATO, parteneriat strategic cu SUA, alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare.
Promisiunile lui Mircea Geoană pentru România
Geoană, deși candidat independent, fără susținere de partid, vrea să schimbe din temelii instituțiile statului și să creeze unele noi.
Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale: „Măcar în zonele cheie, să depolitizăm și să aducem oameni competenți, să investim în economie, să investim în școală și în sănătate și să avem o politică externă care să ne facă să fim nu doar mai influenți, dar și respectați și cu o economie mai puternică.”
În unele puncte, programul lui Mircea Geoană seamănă cu cel al PSD: reindustrializarea României și revitalizarea satului românesc. În alte privințe, cei doi candidați se despart însă. Ar urma să apară Comisia Națională de Integritate și Prevenire a Corupției, Biroul pentru Eficacitatea Politicilor Publice, Echipele de Misiune care să pună în practică programul președintelui, Academia pentru Serviciul Public sau Biroul pentru Securitate Economică și Reziliență.
În privința atribuțiile reale ale președintelui, Geoană propune o nouă definiție a securității naționale, o nouă Strategie de Apărare și Securitate Națională și găzduirea unui nou Summit NATO la București în 2030.
Nicolae Ciucă promite un proiect pentru familie
Liderul PNL nu și-a lansat încă programul, dar promisiunile sale se regăsesc în cartea În slujba țării.
Nicolae Ciucă, candidatul PNL la alegerile prezidențiale: „PNL vine cu un proiect pentru familie, comunitate și țară. Partidul Național Liberal vine cu o viziune pentru o Românie prosperă și sigură. Și aici discutăm despre siguranța economică, socială, siguranța în comunități, în școală.”
Promite extinderea conectării rutiere și feroviare, un pact pe termen lung pentru satul românesc și propune ca în universități să se discute, dar să nu se facă politică. Spre deosebire de Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă vorbește și despre justiție. Toleranță zero pentru politicienii care se implica în justiție. Susține formula tradițională a familiei și propune o Comisie prezidențială pentru scăderea demografică.
Contractul lui George Simion
Președintele AUR, George Simion, a făcut dintr-o promisiune marca întregii sale campanii, stârnind multe semne de întrebare despre cât e de realizabil ce spune: apartamente de 35.000 de euro pentru un milion de români, cu dobândă zero. Insistă că se poate.
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale: „Eu am făcut o demonstrație cu o casă, deși noi vorbim destul de clar de apartamente, unde mâna de lucru și materialele ne-au dus la 29.300 de euro, punem la dispoziție celor interesați, sunt prețurile din magazin.”
Este cunoscut deja discursul liderului Alianței pentru Unirea Românilor. Susține teza suveranistă, vrea recuperarea companiilor deținute de acționari străini și este împotriva ajutorului oferit Ucrainei. Cu toate acestea, susține că nu are nicio legătură sau afinitate pentru Moscova.
Elena Lasconi luptă împotriva corupției și promite noi investiții în spitale
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale: „De acum înainte vreau ca statul să lucreze pentru tine și nu tu pentru stat. Să scăpăm de corupția din instituțiile publice, să păstrezi mai mulți bani în buzunar din munca ta, prin tăierea taxelor.”
Elena Lasconi nu și-a lansat nici ea oficial programul de prezidențiabil, dar pune accent puternic pe stârpirea corupției. Promite, la fel ca toți ceilalți, școli mai bune, spitale moderne și un mediu propice pentru antreprenori.