Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. Marcel Ciolacu, premierul care va conduce Guvernul de coaliție după rotativă

Desemnat premier în urma unei rotativei guvernamentale, social-democratul Marcel Ciolacu a avut parte de o carieră sinuoasă în PSD. Membru de partid de 30 de ani, Ciolacu a deținut o serie de funcții, atât politice, cât și administrative, mai întâi la nivel local și apoi la nivel central. Timp de 20 de ani, Din 1992 până în 2012, Ciolacu nu a depășit sfera județului Buzău, unde a fost rând pe rând, vice la organizațiile de tineret și cele muncipale, ca în 2012 să intre în Parlament, ca deputat, calitate pe care o are și în prezent.

Ascensiunea politică a lui Marcel Ciolacu

Pe linie de partid, ascensiunea acestuia a început în epoca Dragnea. A fost un apropiat al acestuia, fiind deja celebre imaginile cu Marcel Ciolacu în postura de vâslaș pentru Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu la o partidă de pescuit pe Lacul Belina. După demiterea guvernului Grindeanu, Ciolacu a devenit vicepremier fără portofoliu în cabinetul condus de Mihai Tudose, apoi ministru interimar în toamna lui 2017, la MAPN, cu sprijinul lui Liviu Dragnea.

În toamna lui 2018, Ciolacu a întors armele împotriva lui Dragnea, fiind unul din semnatarii scrisorii prin care se cerea în partid demisia liderului PSD. Cu ajutorul colegilor de partid, la finele lui mai 2019, Marcel Ciolacu preia locul de președinte al Camerei Deputaților, devenit vacant după încarcerarea lui Liviu Dragnea. Funcția avea să se dovedească esențială, ca rampă de lansare în cursa pentru șefia PSD.

Din această calitate, Ciolacu a reușit ca, după eșecul alegerilor prezidențiale din noiembrie 2019, să o îndepărteze din fruntea PSD pe Viorica Dăncilă. A provocat o demisie în bloc a întregii conduceri social-democrate din Comitetul Executiv, demisia lui Dăncilă, obținând la final susținerea a 35 de filiale pentru a ocupa, ca interimar, și funcția de președinte al partidului. Pe 22 septembrie 2020 a devenit președinte ales al PSD, în urma unor alegeeri online organizate în plină pandemie.

Un an și ceva mai târziu, pe 25 noiembrie 2021, Marcel Ciolacu semna, alături de liderii PNL și UDMR, protocolul de constituire a actulei coaliții guvernamentale. Înțelegerea cuprindea și schimbarea premierului PNL până la data de 25 mai a anului curent, cu cel al PSD până la alegerile generale de anul viitor. Negocierile dure pe ministere între cele trei partide de coaliție, dublate și de efectele grevei din Educație au făcut ca acest calendar să fie întârziat până în momentul de față. În calitate de viitor premier, lui Marcel Ciolacu îi va reveni și dificila sarcină de a găsi consens în interiorul coaliției, dezbinată în continuare de noile pretenții de împărțire a ministerelor.

Ce studii are Marcel Ciolacu

Ion-Marcel Ciolacu s-a născut la 28 noiembrie 1967. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti (1991-1995); masterat în Managementul Finanţelor publice, SNSPA Bucureşti (2010-2012).

Ciolacu a urmat cursuri postuniversitare în domeniul economiei dezvoltării locale, managementul relaţiilor publice locale, drept administrativ, finanţe publice, la Universitatea Ecologică din Bucureşti (2003-2004), şi în domeniul securităţii şi apărării naţionale, ”Securitate şi bună guvernare”, la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti (2008-2009), conform CV-ului său publicat pe site-ul Camerei Deputaților.

Unde a lucrat Marcel Ciolacu înainte de a intra în politică

În perioada noiembrie - decembrie 2005, Marcel Ciolacu a fost prefect interimar la Prefectura Judeţului Buzău. El a deținut funcția de consilier juridic al ALCOM SRL, în perioada 2004-2005, precum și 2006-mai 2007. A condus din postul de director executiv compania URBIS SERV SRL în perioada mai 2007- iulie 2008.

În perioada 2008-2012, a ocupat funcţia de viceprimar al municipiului Buzău.

La alegerile din decembrie 2012, Ion-Marcel Ciolacu a fost ales deputat din partea PSD, în circumscripţia electorală nr. 10 Buzău, colegiul uninominal nr. 7. A deţinut funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor, membru al Biroului Permanent, din februarie 2015.

La alegerile din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de deputat în circumscripţia electorală nr. 10 Buzău (validat la 21 decembrie 2016). A fost lider al Grupului Parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor (febr.-iun. 2017), chestor al Camerei Deputaţilor (febr. 2018-mai 2019), preşedinte al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea Codului administrativ (apr. 2018 - apr. 2019).

Ion-Marcel Ciolacu a fost vicepremier fără portofoliu în guvernul Mihai Tudose (29 iun. 2017-29 ian. 2018). A deţinut şi funcţia de ministru interimar al Apărării (6-12 sept. 2017).

În decembrie 2020 a fost reales deputat din partea PSD, în circumscripţia electorală nr. 10 Buzău.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE