Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din 2024

Fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană, este unul dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024. Acesta a intrat oficial în cursă, ca independent, iar sondajele îl clasează printre favoriți.

Cu o carieră marcată de funcții cheie, Geoană promite să aducă o schimbare semnificativă în viața politică din România. Deși studiile de prestigiu și experiența politică constituie avantaje definitorii, cariera sa nu a fost lipsită de controverse.

Cariera politică a lui Mircea Geoană

Mircea Geoană a intrat în PSD în 2001, după ce acesta a fost refuzat în repetate rânduri de liderul PNȚCD de atunci, Ion Diaconescu, de a fi membru în partidul acestuia. Acesta a fost președinte al Partidului Social Democrat (PSD) între 2005 și 2010 și președinte al Senatului României între anii 2008 și 2011. Acesta a fost exclus din PSD în noiembrie 2011, iar la câteva luni distanță înființează o platformă apolitică, care se ramifică printr-un braț politic numit ”PRODEMO”. În octombrie 2012, Geoană revine în PSD și candidează pentru un nou mandat de senator pe listele USL.

În 2015 lansează Partidul Social Românesc. Cea mai recentă funcție internațională de prestigiu a fost cea de secretar general adjunct al NATO, pe care a ocupat-o între 2019 și 2023. 

Geoană, ambasadorul României în SUA, înainte de a intra în politică

Înainte de a intra în politică, Mircea Geoană a avut o carieră diplomatică. Între 1996 și 2000 a fost ambasador al României în Statele Unite, unde a contribuit la consolidarea relațiilor bilaterale.

Studiile lui Mircea Geoană

Mircea Geoană se află printre candidații care au o pregătire academică solidă. Acesta a absolvit Liceul ”Sf. Sava” din București și a urmat studiile Facultății de Drept din București, dar și al Institutului Politehnic din București.

A continuat pregătirea la prestigioasa "Ecole Nationale d’Administration de Paris" în 1992 precum și cursul despre Instituții Democratice al NATO. Este de asemenea doctor în economia mondială la Academia de Studii Economice din București.

Averea lui Mircea Geoană

Mircea Geoană și-a făcut publică declarația de avere. Candidatul independent la alegerile prezidențiale s-a bucurat la NATO de un salariu de 20.000 de euro lunar. Acesta are obiecte de artă, cult și bijuterii în valoare de 500.000 de lei; conturi în lei, euro și dolari, în bănci din România și străinătate în valoare de 1.246.028, 78 lei.

Acesta a mai încasat din vânzarea unui apartament 240.000 de euro, dar a donat o mașină de 40.000 de euro. 

Geoană mai deține lasamente, investiții directe și împrumuturi acordate în valoare de peste 200.000 de euro și 25 .00 de dolari, plus salariile, chiriile, dividendele și drepturile de autor.

Controverse

Mircea Geoană a fost implicat într-o serie de controverse de-a lungul carierei sale, cea mai notabilă fiind pierderea alegerilor prezidențiale în fața lui Traian Băsescu, din 2009. A fost, de asemenea, criticat pentru relațiile sale cu persoane influente din structurile de la putere din România și pentru presupusele legături controversate cu Rusia, în perioada cât a fost la NATO.

Promisiunile lui Mircea Geoană

  • Modernizarea României și poziționarea sa ca un actor important în Europa și NATO
  • Reformrea sistemului de educație și promovarea inovației tehnologice
  • Consolidarea instituțiilor democratice și sprijinirea statului de drept
  • Creșterea securității naționale, inclusiv prin parteneriate strategice internaționale
  • Reducerea inegalităților economice și sprijinirea unei creșteri economice sustenabile

Cine sunt contracandidații lui Mircea Geoană

  1. Elena-Valerica Lasconi (USR)
  2. George-Nicolae Simion (AUR)
  3. Ion-Marcel Ciolacu (PSD)
  4. Nicolae-Ionel Ciucă (PNL)
  5. Kelemen Hunor (UDMR)
  6. Ana Birchall (independentă)
  7. Alexandra-Beatrice Bertalan Păcuraru (Alternativa pentru Demnitate Națională)
  8. Sebastian-Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
  9. Ludovic Orban (Forța Dreptei)
  10. Călin Georgescu (independent)
  11. Cristian Diaconescu (independent)
  12. Cristian-Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
  13. Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE