Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce fel de elev a fost Brâncuși. O vizită la școala din Craiova unde a început să studieze întâia oară sculptura

Constantin Brâncuși fost inițiat în arta sculpturii la 18 ani, când a devenit elev al Școlii Superioare de Meserii din Craiova. El a avut medii generale peste nota 9, însă a fost și sancționat în ultimul an școlar, când a primit nota trei la Conduită. Cu toate acestea, Brâncuși a fost premiant, potrivit foilor matricole păstrate cu sfințenie la școala în care a studiat marele sculptor.

Brâncuși a început să studieze sculptura la 18 ani, la Școala Superioară de Meserii din Craiova

La vârsta de 18 ani, Constantin Brâncuși început să studieze sculptura la Școala Superioară de Meserii din Craiova. Astăzi, unitatea de învățământ îi poartă numele.

Carmen Dumitrescu, jurnalistă Euronews România: Unitatea școlară păstrează foile matricole din perioada în care Constantin Brâncuși a fost elev, dar și unele elemente de mobilier pe care Brâncuși le-a realizat la orele de instruire practică.

Maria Sârbu, directoarea Liceului de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” Craiova: În foile matricole ale lui Constantin Brâncuși putem observa materii pe care elevul Constantin Brâncuși le-a absolvit cu note 9 și de 10. Elevul Constantin Brâncuși a avut note foarte mari. El s-a clasat întâiul din clasă. Putem să spunem că el absolvit doi ani într-unul, asta a demonstrat competențele lui Brâncuși, deși el a venit la o vârstă înaintată, 18 ani.

Cristina Ioanițoiu, bibliotecară în cadrul Liceului de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” Craiova: Elev eminent, fost bursier, elev căminist, dar cel mai bine s-a caracterizat chiar Constantin Brâncuși, în tinerețe, când a spus că: „La Hobița, în Gorj, m-am născut, dar la Craiova, a doua oară.”

Brâncuși a avut și momente în care a primit note mai mici. Cu toate acestea, el este un model pentru generațiile de astăzi.

Maria Sârbu, directoarea Liceului de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși” Craiova: Deși era premiant, Brâncuși, la purtare, în luna octombrie, nu știm ce s-a întâmplat, dar să știți că are la Conduită nota 3. Însă, după aceea s-a redresat, notele fiind de 9.

Irina Mateescu, elevă: A fost elevul școlii noastre și a fost un elev eminent, de asemenea.

Miguel Cercelaru, elev: Sunt mândru să fiu elev al școlii în care a studiat renumitul Constantin Brâncuși, considerat și părintele sculpturii moderne.

La Muzeul de Artă din Craiova sunt expuse unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului.

Laura Tiparu, muzeograf - Muzeul de Artă Craiova: Cea mai valoroasă colecție din întregul patrimoniu și bineînțeles o colecție valoroasă și din punct de vedere artistic. Colecția noastră este relevantă mai ales prin piesa Sărutul, prima variantă a Sărutului, în piatră, cel din 1907, care e considerat astfel și anul de naștere al sculpturii moderne.

Vizitator: Mă bucur foarte mult să văd porțiuni din istoria noastră și mai ales ale marelui nostru sculptor, Brâncuși.

Vizitatorii pot fi admira lucrări precum: Domnișoara Pogany, Sărutul, Cap de copil și Coapsa (Fragment de tors), expuse în două săli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE