Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Calea Eroilor”, ansamblul realizat de Constantin Brâncuși, a intrat în Patrimoniul UNESCO

Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu.

”După 33 de ani de demersuri, Ansamblul Monumental Calea Eroilor, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, a intrat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Această recunoaștere internațională reprezintă atât un tribut artistic profund pentru valoarea operelor marelui Constantin Brâncuși, cât și o oportunitate pentru Târgu Jiu și regiunea Olteniei de a atrage vizitatori din întreaga lume, care să se conecteze cu istoria și tradițiile românești.

Felicitări tuturor celor care au contribuit la această reușită!”

”Înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO reprezintă un moment de referință pentru mai buna conștientizare la nivel global a personalității emblematice a lui Constantin Brâncuși, care a inspirat generații de sculptori din întreaga lume”, a declarat secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru, în cadrul celei de-a 46-a Sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, potrivit unui comunicat.

Calea Eroilor cuprinde patru lucrări: Masa tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana fără Sfârșit.

În anul 1935, Constantin Brâncuşi a acceptat propunerea Ligii Naţionale a Femeilor din judeţul Gorj, prezidată de Arethia G. Tătărăscu, de a înălţa la Târgu Jiu o ”Coloană” în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Ansamblul a fost finalizat în 1938.

Dosarul de nominalizare a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ a fost depus din nou de către România în 2018, după ce o propunere inițială, depusă în 2013, a fost retrasă doi ani mai târziu.

Din perspectiva obiectivelor de diplomație culturală ale Ministerului Afacerilor Externe, Constantin Brâncuși joacă un rol central, misiunile diplomatice și institutele culturale românești organizând anual evenimente de marcare a „Zilei Brâncuși“, la 19 februarie, pentru a readuce în atenția publicului apartenenţa sa la patrimoniul cultural al umanităţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE