Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul Bulai. Primul mesaj transmis de Facultatea de Științe Politice către studenții instituției: „Mulți dintre noi știam”

Facultatea de Științe Politice a transmis primul mesaj către studentele și studenții instituției după apariția cazului profesorului universitar Alfred Bulai, acuzat de foste studente de hărțuire sexuală. Procurorii au primit zeci de sesizări în acest caz, însă nu există încă o plângere oficială. A fost deschis un dosar penal din oficiu, iar primele audieri ar putea avea loc săptămâna viitoare.

Cazul Bulai. Facultatea de Științe Politice: „Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor”

Mesajul a fost scris pe site-ul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.

„În contextul mărturiilor recent publicate vă rugăm să citiți și mesajul nostru. Reacția a întârziat nepermis de mult. Rigorile comunicării în contextul anchetelor aflate în desfășurare ne-au limitat într-o oarecare măsură posibilitatea de a ne exprima. Dorim să vă comunicăm faptul că suntem profund afectați de informațiile dezvăluite în ultimele zile și că vrem să ne asumăm responsabilitatea pentru a schimba ceea ce nu funcționează  și pentru a ne asigura că Facultatea de Științe Politice este un spațiu sigur, unde aveți prioritate, unde vocea voastră este auzită și unde vom lua toate măsurile necesare pentru a garanta că principiile pe care le promovăm sunt respectate.

De asemenea, ne simțim datori să oferim niște răspunsuri clare cu privire la afirmația prea frecventă că „toata lumea știa”. Mulți dintre noi știam despre unele afirmații care pot fi catalogate ca sexiste, rasiste și homofobe ale lui Alfred Bulai din cadrul cursurilor. În rest, auzeam doar zvonuri. Nu am primit plângeri. Ceea ce “știam” nu este ceea ce am aflat cu indignare și dezgust din reportajul Snoop.ro. Amploarea și gravitatea situației, așa cum este detaliată de supraviețuitoarele abuzurilor reclamate depășește orice imaginație. La nivel instituțional, din punct de vedere juridic, exclusiv pe baza zvonurilor, nu se poate sancționa o persoana acuzată. Dar acest argument nu este o scuză. Întotdeauna se poate face mai mult. Nu avem, individual, putere să cenzurăm comportamentul unui coleg, dar ceea ce vom face de acum înainte, ca echipă și ca instituție ne definește mai mult decât ceea nu am făcut până acum (...)”.

În urma acuzațiilor aduse profesorului Alfred Bulai, conducerea SNSPA a decis să-l elibereze din toate funcțiile, deși acesta și-a depus o cerere de pensionare. 

Am primit mesajele voastre și înțelegem îngrijorarea. Pentru noi este esențială o relație cu studenții bazată pe încredere. Vă transmitem, atât vouă, cât și familiilor voastre faptul că noi considerăm inacceptabile și de o gravitate extremă atitudinea și comportamentul abuziv în general, cu atât mai mult abuzul sexual, emoțional și psihologic, prin folosirea relației de putere și autoritate, într-un spațiu educațional. Suntem conștienți că astfel de abuzuri afectează demnitatea și drepturile fundamentale ale persoanei și distrug încrederea studentelor, studenților și părinților în sistemul universitar (...).

„Este de datoria noastră, ca membri ai acestei comunități academice, să investigăm cele întâmplate, să acționăm cu fermitate, să cerem dreptate pentru toate victimele și să sprijinim persoanele care au avut curajul să împărtășească experiențele traumatizante”, se mai arată în mesajul transmis de Facultatea de Științe Politice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE