Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Senatul SNSPA l-a suspendat pe Alfred Bulai din toate funcțiile pe care le ocupă în instituție. Bulai și-a depus cerere de pensionare

Senatul Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a aprobat suspendarea lui Alfred Bulai din toate funcțiile pe care le ocupă în instituție.

Decizia a fost luată la propunerea rectorului SNSPA, Remus Pricopie, după analiză în Consiliul de Administrație al universității, în conformitate cu art. 109, alin. (4) din Carta SNSPA.

Astfel, Bulai a fost suspendat de la a activitățile didactice, precum și din toate funcțiile pe care le ocupă, director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice, membru al Consiliului Facultății de Științe Politice și membru al Senatului SNSPA, pe perioada derulării procedurii de cercetare a Comisiei de Etică a SNSPA.

Totodată, instituția susține că nu a existat niciodată o plângere la adresa lui Alfred Bulai, depusă la Decanatul Facultății de Științe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanțe din interiorul SNSPA.

”Rectorul SNSPA a solicitat Facultății de Științe Politice, la nivelul căreia profesorul Bulai și-a desfășurat activitatea, să ofere Comisiei de Etică toate informațiile disponibile, pentru o transparență totală asupra acestui caz.

Îi rugăm pe cei care susțin că “se ştia” să se adreseze instituțional către SNSPA sau către orice altă instituție a Statului Român (poliție, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în “cazul Bulai” sau orice alt posibil caz.”, se arată într-un comunicat făcut public de SNSPA.

Alfred Bulai și-a depus cererea de pensionare

De altfel, Alfred Bulai și-a depus cererea de pensionare, la scurt timp după acuzațiile care i-au fost aduse.

”În legătură cu cererea de pensionare depusă ieri, 29 iulie 2024, de Alfred Bulai, sunt necesare două mențiuni:

  • pensionarea este un act unilateral al angajatului și nu trebuie „aprobată” de instituția angajatoare. Decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, nu de către angajator. Prin urmare, SNSPA va lua act de decizia angajatului de a înceta contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2024;
  • încetarea contractului de muncă, în urma pensionării, nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a SNSPA.

Comisia va derula procedurile legale, chiar și pe timpul verii, cu sau fără participarea persoanei reclamate. Este important nu numai să stabilim faptele și să aplicăm sancțiunile legale, dar și să înțelegem de ce nu au existat, în toți acești ani, plângeri formale, în conformitate cu procedurile și legislația existente.”, se mai arată în comunicatul instituției.

600 de studente au semnat o petiție pentru a schimba codul de etică al SNSPA încă din 2017

Potrivit informațiilor făcute publice de Snoop, în anul 2017, mai multe studente au vrut să schimbe codul etic al universității și au explicat că e necesar să poată trata cu mai multă responsabilitate cazurile de hărțuire sexuală din SNSPA, dar universitatea nu a ținut cont de propunerile fetelor.

Studentele doreau introducerea în Cod a unor sancţiuni corespunzătoare pentru hărţuire sexuală, măsuri clare în caz că apar astfel de cazuri, un ghid pentru studenți, campanii de prevenire şi consiliere psihologică gratuită pentru victime.

Mulți dintre profesori „păreau încântați de idee, (…), dar de fapt era doar o chestie de fațadă”, își amintește Adela Alexandru, una dintre studentele care s-au implicat în această inițiativă, citată de Snoop.

Un membru al personalului administrativ le-a spus: „Opriți-vă, e ca și cum ai vrea să schimbi Constituția unei țări”, își amintește Adela Alexandru, astăzi expertă în egalitate de gen la Centrul Filia. Adela a fost studenta lui Alfred Bulai în perioada 2015-2018.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE