Nicușor Dan a câștigat un nou mandat de primar al Bucureștiului, ca urmare a votului de pe 9 iunie, cu un procentaj de aproape 48%, adică de peste două ori mai mare decât al ocupantei locului secund, Gabriela Firea.
La câteva zile după alegeri, Sebastian Burduja, care s-a clasat abia al patrulea, după Cristian Popescu Piedone, cu sub 8% din voturi, a explicat cum de a fost posibil ca rezultatul votului să fie atât de diferit față de ceea ce arătau sondajele.
Detalii-cheie. Cum a obținut Nicușor Dan un nou mandat de primar al Bucureștiului
În direct la Euronews România, în cadrul emisiunii Vocile care contează, Sebastian Burduja a vorbit chiar și despre alegerea culorilor cu care s-a prezentat în public, în campanie. Acest detaliu a făcut parte din strategia sa. Însă există niște elemente-cheie care au condus la asemenea rezultate, evident, neașteptate, în ceea ce-l privește pe Burduja.
Practic, pentru a obține acel scor, Nicușor Dan s-a folosit de o așa-zisă "axiomă" (n.r.: adevăr fundamental admis fără demonstrație).
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Am candidat sub sigla și culorile partidului, categoric. Am avut cumva o mișcare, o identitate în acest sens (n.r.: cu referire la coloritul vestimentației alese). Timpul a fost foarte scurt și lucrurile nu au fost întotdeauna planificate, a fost o echipă de tineri care a luat lucrurile din mers.
Dacă la depunerea candidaturii am venit pe motor, pentru că e parte din cine sunt eu, a fost și o chestiune de superstiție, de noroc și de identificare, pentru că, fiind timpul foarte scurt, vă spun că ne-a ajutat, în stradă, acolo unde mergeam. Foarte mulți bucureșteni se luau după acest element de identitate vizuală și spuneau: 'e Burduja, salut', etc. Iar reacțiile în stradă au fost mult superioare față de scorul de la alegeri, de unde eu am tras concluzia că, totuși, a funcționat clar această logică a votului util.
Probabil că vă amintiți acel sondaj dat de Nicușor Dan, cu Piedone peste Nicușor Dan și tot acel război al tricourilor, cu o parte a electoratului spunând că 'o să-l votăm pe Nicușor Dan ca să nu iasă Piedone'. Și apoi acest raționament a funcționat și în cazul Gabrielei Firea. Adică decât să revină Gabriela Firea la Primărie - nu comentez, știm cu toții mandatul respectiv - mai bine Nicușor Dan.
Chiar dacă mulți mi-au spus și în față: 'te plac, e clar că te-ai pregătit, ai o carte, un plan pentru București, ai niște proiecte concrete', dar totuși, în cabina de vot au spus: 'decât să pierd un vot sau să risc să iasă Gabriela Firea sau Piedone, o să-l aleg pe Nicușor Dan'. Și asta i-a garantat un scor foarte mare. Nicușor Dan, în loc să vină public și să spună 'eu asta sunt, asta am făcut pentru voi', el a spus-o direct: 'există un vot util. Chiar și liberalii care consideră că Burduja e mai bun - și îl citez ad literam - să mă voteze totuși pe mine pentru că nu vrem ca Gabriela Firea sau Piedone să fie primar general'.
Dacă nu o spunea dânsul, ok, puteam să înțeleg că e o analiză sociologică. Dar dânsul a marșat foarte mult pe ideea asta. Și a spus: eu vreau să polarizez cu Gabriela Firea sau cu Piedone. De aceea, nici n-a vrut o dezbatere cu mine în această campanie, poate pentru că nu a vrut să răspundă la niște întrebări incomode. Și am fost poate excesiv de incomod. Și pentru că nu a vrut să creeze nici măcar aparența unei alternative viabile de dreapta la mandatul dânsului."
Sebastian Burduja spune că va candida din nou peste 4 ani
Candidatul din partea PNL a comentat și cele întâmplate la sectorul 1, acolo unde primarul în funcție, Clotilde Armand, contestă numărătoarea voturilor, care îl dau pe George Tuță câștigător, cu un avans foarte mic.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Așa cred (n.r.: că Clotilde Armand trebuie să-și recunoască înfrângerea), adică în momentul în care s-au centralizat toate secțiile, s-au numărat voturile, există procese verbale semnate și asumate de reprezentantul fiecărui partid în fiecare secție de votare, este un moment prielnic pentru a spune că 'asta a fost după 4 ani, voi reveni sau nu voi reveni sau iată ce voi face, felicitări învingătorului'. Și eu l-am felicitat pe Nicușor Dan încă din seara alegerilor, mi se pare un gest de bun simț, oricât ne-am duelat în campanie. Totuși, în momentul în care ai rezultatele și poporul a vorbit, respecți acest lucru, îți poți recunoaște anumite greșeli, înveți din ele și te pregătești pentru o nouă bătălie. (...)
Este trist, pentru că, până la urmă, dubiile pe care cei care au pierdut le ridică asupra unui proces electoral nu sunt de natură să-i încurajeze pe români să iasă la vot, să le crească încrederea în democrația românească. Și nu am văzut niciun fel de indiciu serios că ar fi fost un proces viciat sau alte lucruri care să susțină această versiune.
Eu nu am văzut respectivul proces verbal (n.r.: cel în care s-a transcris din scrisul de mână în dactilografiere), dar din ce știu, fiecare partid are un reprezentant în secția de votare, procesul verbal trebuie semnat de fiecare reprezentant din secție și abia apoi, dacă se închide acea cheie, el este urcat pe site-ul AEP și devine un proces verbal final.
Este complicat să ai credibilitate dacă ai acceptat aceste procese verbale și după ce vezi că pierzi, începi să ridici tot felul de semne de întrebare. În România există instituții, birourile electorale, AEP, alte instituții și ele trebuie să se pronunțe, pentru că așa este în democrație. Poporul a vorbit, acum respectăm rezultatul votului. Și cei care au pierdut au o șansă peste 4 ani să revină și să ofere bucureștenilor o alternativă".
Chiar dacă a obținut un scor modest, Sebastian Burduja spune că a învățat din greșeli și garantează că va candida din nou în 2028.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Da, categoric (n.r.: va candida din nou). Ca președinte al filialei, îmi asum acest drum de reconstrucție a PNL în București. Noi, în șase săptămâni, nu am putut să facem ceea ce nu s-a făcut la nivelul Capitalei timp de aproape 8 ani, noi nu am definit o opțiune liberală pentru bucureșteni. A existat la sectorul 6 o opțiune performantă și rezultatul votării s-a văzut, un primar apreciat. Cred că e de datoria mea și a colegilor mei, acum, având și al doilea primar de sector în București, să definim și pentru Primăria Generală un model liberal de dezvoltare, de investiții, de locuri de muncă, de locuințe accesibile pentru tineri, adică să răspundem nevoilor bucureștenilor cu un meniu de soluții publice autentic de dreapta.
E dreptul oricui care a pierdut să facă lucrul acesta (n.r.: să sesizeze organismele europene). Cred că elegant ar fi fost, în urma centralizării acestor procese verbale, să se constate rezultatul alegerilor, ar fi fost decent ca oamenii din secții și din BEC să fie tratați în mod civilizat, să aibă apă rece, să aibă aer condiționat, condiții de lucru normale. Subliniez că acestea sunt răspunderea primăriilor de sector care au organizat aceste alegeri în aceste condiții, deci răspunderea aparține celor doi primari, Clotilde Armand și Radu Mihaiu.
Cred că, pe viitor, oricum trebuie să discutăm de o modernizare a procesului de votare în România, tocmai ca să nu mai existe niciun fel de dubiu. Fie că vorbim de monitoare în secțiile de votare, un vot exprimat în secție, dar totuși un vot înregistrat electronic, sau de mașinile de vot cu acele sisteme de matrice care nu permit aceste erori. Multe dintre ele sunt convins că sunt și erori umane, sunt oameni care stau acolo de la 5 dimineața până probabil la 5 dimineața a doua zi și acest gen de alegeri este și cel mai greu de organizat. Ai multe buletine de vot, ai multe urne."
Faptul că decizia comasării alegerilor a complicat lucrurile s-a văzut și la vot. Iar Sebastian Burduja pune rezultatul său slab și pe seama acestui aspect.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "De față cu mine, un bucureștean a introdus buletinul în urna greșită și n-a fost vina lui, pur și simplu s-a întâmplat. Deci vă dați seama ce este acolo la final, când se descarcă urnele și trebuie totul aranjat. Principalul argument nu cred că e legat de bani, cred că e ultimul lucru.
În același timp, sigur că a existat un buletin de vot în plus, a existat și un element adițional de posibilă confuzie a electoratului, pentru că au fost liste comune la parlamentare, liste comune la sectoare și apoi separat la Primăria Generală și probabil că asta ne-a dezavantajat într-o anumită măsură, a creat o oarecare confuzie. Dar per total, cred că e un lucru bun, au ieșit mai mulți oameni la vot, inclusiv în București și prezența la locale a depășit-o pe cea din urmă cu 4 ani. "