Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comandament de vară convocat din cauza caniculei. Burduja: Nu există riscul unor avarii generalizate pe zone largi

Update: Specialiştii de la Transelectrica şi Dispeceratul Energetic Naţional, alături de operatorii din distribuţie, m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului în Sistemul Energetic Naţional (SEN) sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Am participat la şedinţa comandamentului de vară întrunită tocmai pentru că avem de-a face cu o situaţie deosebită din punct de vedere al condiţiilor meteorologice. Oameni cu experienţă foarte îndelungată în sectorul energetic au spus că este atipic, ca să fiu delicat, să ai zi după zi de temperaturi de peste 40 de grade şi pentru luna iulie, mai ales această perioadă de caniculă prelungită. Este cu totul şi cu totul special în Sistemul Energetic Naţional.

Am discutat pe două paliere: pe de o parte din perspectiva consumului şi producţiei, să ne asigurăm că facem tot ceea ce este posibil pentru a acoperi cât mai mult din consum din producţia internă şi, pe de altă parte, a ne asigura că reţelele de transport şi distribuţie energie electrice sunt în bună stare de funcţionare.

Transformatoarele şi alte echipamente sunt întreţinute cu grijă şi echipele de intervenţie sunt în teren pentru ca eventualele avarii punctuale locale să fie rezolvate în cel mai scurt timp. Am toată încrederea în specialiştii de la Transelectrica şi Dispeceratul Energetic Naţional, în operatorii din distribuţie. Toţi m-au asigurat că nu există un risc asupra echilibrului sistem energetic naţional sau riscul unor avarii generalizate pe zone largi", a spus Burduja.

Oficialul a adăugat că, din cauza temperaturilor ridicate, pot apărea anumite probleme strict locale, ce pot fi rezolvate rapid.

Potrivit ministrului, în cadrul şedinţei Comitetului interministerial, s-a discutat şi pe tema producţiei şi a consumului de energie.

Știrea inițială: Luni începe comandamentul de vară. Întâlnirea, convocată de ministrul Energiei, are loc în urma temperaturilor extreme cu care se confruntă România.

Potrivit lui Sebastian Burduja, în timpul comandamentului se va analiza care este impactul caniculei asupra sistemului energetic, dar și cum poate fi crescută producția de energie în această perioadă.

Ministrul a ținut să precizeze că sistemul energetic național este unul sigur, însă, „nu ne putem aștepta la miracole” - spune Sebastian Burduja, din cauza lipsei de investiții din ultimii 34 de ani.

Cu toate acestea, ministrul mai precizeză că operatorii de distribuție sunt pregătiți să intervină în cazul avariilor care pot apărea.

La comandamentul de vară vor participa reprezentanți ai Transelectrica, Transgaz, principalii producători și distribuitori de energie din România, dar și reprezentanți ai Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, alături de OPCOM – Operatorul Pieței de Energie Electrică și Gaze Naturale din România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE