Mii de femei din România mor în fiecare an din cauza cancerului mamar. Ultimele statistici arată că, doar în 2020, s-au înregistrat peste 3.900 de decese.
Deși este cel mai frecvent tip de cancer la femei, accesul la investigațiile de bază, care ar putea depista tumorile maligne, este încă dificil. În teorie, o mamografie se poate face gratuit în baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
dr. Matei Bratu, medic chirurg oncolog: „Există în România, din păcate, o mare problemă generalizată din punctul de vedere al accesului la anumite investigații în special în mediul rural. În mediul urban stăm destul de bine, însă în mediul rural sunt mai multe probleme, nu este doar problema de disponibilitate. Este și problema de acces, de infrastructură, de proactivitatea medicilor de medicină primară care ar trebuie sau n-ar trebui să-i trimită pe pacienți”.
- Cancerul, a doua cauză de deces din România. Țara noastră investește cei mai puțini bani în sănătate
- Studiu: Inteligența artificială poate detecta semne de cancer de sân pe care radiologii nu le văd
- Nou tratament împotriva cancerului, dezvoltat de oamenii de știință israelieni. Poate conduce la terapii inovatoare
În realitate, se găsesc cu greu locuri libere, drept urmare, unii pacienți plătesc sute de lei, alții, renunță. Așadar, nu este de mirare că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în materie de screening pentru cancerul de sân.
Doar 9% dintre femeile cu vârste între 50 și 69 de ani și-au făcut o mamografie. Spre comparație, în Suedia, Danemarca și Finlanda procentul este de peste 80%. Din acest motiv, în multe cazuri, cancerul este depistat în faze terminale, când șansele de vindecare sunt mult reduse.
dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală: „În momentul de față, 14 indicații noi, trei medicamente noi și 11 indicații pentru medicamente care deja existau în programul național sunt în curs de aprobare.
Situația în țara noastră nu este atât de neagră pe cât se pare. În România, în programul național de oncologie sunt variante de tratament pentru marea majoritate a pacienților cu cancer. Sunt într-adevăr câteva indicații care lipsesc, însă acestea sunt puține. Dacă e să ne comparăm cu multe dintre țările din UE, pot spune că în momentul de față stăm destul de bine.”
În consecință, deși incidența acestui tip de cancer la noi este mult mai mică comparativ cu cea din Belgia sau Olanda, rata de mortalitate este asemănătoare, fiind peste media europeană.