Organizația Mondială a Sănătății cere guvernelor europene să se mobilizeze în a avertiza consumatorii despre riscul de cancer la care se supun, atunci când consumă băuturi alcoolice. OMS cere etichetarea sticlelor după exemplul pachetelor de tutun. România este pe primul loc în Europa la consumul de alcool.
Un studiu al OMS făcut în Statele Unite arată că alcoolul este vinovat pentru 100.000 de cazuri de cancer şi 20.000 de decese cauzate de cancer în fiecare an, mai mult decât decesele cauzate de accidente rutiere asociate alcoolului.
Tot Organizația Mondială a Sănătății arată foarte clar că există o corelare între consumul de alcool și apariția cancerului. Sunt menționate 7 tipuri de cancer care sunt cauzate de acest tip de dependență. Printre acestea, cancerul de ficat și cancerul de sân la femei.
Cristi Oprișan, expert în domeniul adicțiilor – Foarte multă lume care consumă băuturi alcoolice nu știe că acesta provoacă, acolo, cancer. Cea mai mare problemă pe care noi am observat-o, în special la dependenții de alcool și de jocuri de noroc – este foarte greu să-și mențină abstinența. Atâta vreme cât în magazine băuturile alcoolice sunt la vedere, orice eveniment este cu alcool, deci practic consumul de alcool e prezent peste tot.
Astfel, Organizația cere guvernelor europene să aplice regula de etichetare specială pe sticlele de alcool pentru a aduce mai multă conștientizare în rândul consumatorilor. În același timp, reprezentanții din industrie spun că o nouă etichetare ar duce la creșteri considerabile de prețuri.
Daniela Pavelescu, Oficiul National al Viei și Produselor Vitivinicole - Orice cerință în plus pentru industria vinului presupune doar o creștere de preț. Încă ceva care se adaugă pe butelia de vin. Fiecare avem un liber arbitru, fiecare știm cât să consumăm, fiecare știm că în moderație se poate consuma orice tip de băutură. Studiile au demonstrat că în moderație, dacă se consumă vin este benefic pentru organism.
România este „campioană” când e vorba de consumul de alcool. Un raport al OMS arată că suntem pe locul 1 în Europa, i-am întrecut și pe britanici la litri de alcool pur consumați.
Într-un singur an, bărbații din România au consumat în medie peste 27 de litri de alcool pur, echivalentul a a aproape 1.400 de halbe de bere, femeile – 7,5 litri. Media internațională este de 5,5 litri pe an.