Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Oficiali americani, citați în presă: Iran pregătește un atac "iminent"cu rachete asupra Israelului

Soldații Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) desfășoară operațiuni militare în sudul Libanului în cadrul unui asalt terestru, în contextul în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, informează AFP și Jerusalem Post.

01/10/2024 , 17:05

BBC, preluare de la alte agenții de presă: Americanii au informații că Iran pregătește un atac cu rachete

Americanii dețin informații conform cărora Iran pregătește un atac "iminent" cu rachete asupra Israelului, potrivit mai multor agenții de presă, citate de BBC.

AFP atribuie aceste detalii unui oficial din Statele Unite, în timp ce Reuters și Axios citează un alt oficial, senior, de această dată dinspre Casa Albă.

Și BBC a obținut o confirmare a informațiilor alarmante prin partenerul lor, CBS. Televiziunea americană citează - cel mai probabil - același oficial de la Casa Albă: "Un atac militar direct din Iran va avea conseceințe severe pentru Iran", avertizează acesta, adăugând că americanii vor oferi suport pentru pregătirea unei defensive israeliene consistente.


01/10/2024 , 10:30

Hezbollah a lansat primele atacuri după începerea unei ofensive terestre a Israelului

Hezbollah a anunţat, marţi, primele atacuri după anunţul făcut de Israel despre începerea unei ofensive terestre în sudul Libanului, deşi nu s-au confirmat, deocamdată, confruntări directe între cele două părţi pe teritoriul libanez, informează EFE, citată de Agerpres.

Formaţiunea şiită pro-iraniană a raportat, în comunicate de presă, că a lansat un atac de artilerie şi altul cu un baraj de rachete împotriva unor grupuri de soldaţi israelieni în oraşul Metula din zona de frontieră din nordul Israelului, care a fost declarată cu o zi în urmă „zonă militară închisă”.

Armata israeliană a raportat, marţi dimineaţă, un tir de proiectile dinspre Liban în nordul Israelului, potrivit France Presse.

01/10/2024 , 10:13

Militarii israelieni duc lupte dure împotriva Hezbollah în sudul Libanului și avansează spre est

Armata israeliană a anunțat că poartă „lupte intense” cu Hezbollah în sudul Libanului și îi acuză pe membrii grupării că „folosesc populația civilă drept scuturi umane”, potrivit Haaretz.

Din acest motiv, IDF a făcut apel la oamenii care locuiesc în sudul Libanului să „evite deplasările cu vehicule spre sud de-a lungul râului Litani”.

De asemenea, militarii israelieni au înaintat marți în mai multe sate din estul Libanului, unde Hezbollah deține infrastructură teroristă, potrivit Jerusalem Post.

Artileria a lansat tiruri pentru a anihila membrii grupării Hezbollah și de a pune capăt activității teroriste. Operațiunea terestră a fost sprijinită de operațiuni ample ale forțelor aeriene, menite să culeagă informații privind situația la sol și să vizeze teroriștii care operează în interiorul clădirilor.

01/10/2024 , 07:36

IDF a anunțat că vizează infrastructuri teroriste ale Hezbollah în sudul Libanului

Armata israeliană a transmis că a început în noaptea de luni spre marți „raiduri terestre localizate” în satele din sudul Libanului, acțiuni militare ce vizează mişcarea islamistă Hezbollah.

„În conformitate cu decizia eşalonului politic, forţele de apărare civilă au început în urmă cu câteva ore raiduri terestre limitate, localizate şi ţintite, bazate pe informaţii precise, împotriva unor ţinte şi infrastructuri teroriste ale Hezbollah în sudul Libanului", a scris armata israeliană pe Telegram în jurul orelor 23.00 GMT (02.00, ora locală).

Aceste ţinte sunt situate în sate din apropierea frontierei şi reprezintă o ameninţare imediată pentru comunităţile israeliene din nordul Israelului", a anunțat IDF, potrivit AFP.

Atac al Israelului asupra unei tabere de refugiați din sudul Libanului

Militarii israelieni au lansat un atac asupra unei tabere de refugiați, acțiune ce l-a vizat pe şeful unui grup armat palestinian un responsabil al unei tabere palestiniene din Sidon, în sudul Libanului, conform Agerpres.

„Raidul israelian a vizat casa fiului lui Mounir Maqdah", în tabăra Ain al-Helweh, a precizat un oficial, sub protecţia anonimatului.

Deocamdată nu este clar dacă Munir Maqdah, pe care Israelul îl acuză că conduce ramura libaneză a aripii armate a mişcării palestiniene Fatah, se afla în clădire.

În august, Israelul a anunţat că l-a ucis pe fratele său, Khalil Maqdah, pe care Israelul îl considera, de asemenea, unul dintre liderii aripii armate a Fatah.

Armata israeliană i-a acuzat atunci pe Munir şi Khalil Maqdah că "acţionează în numele Gardienilor revoluţiei iranieni", armata ideologică a Republicii Islamice Iran, şi că "sunt implicaţi în organizarea de atacuri teroriste" şi "trafic de arme" spre Cisiordania ocupată.

Totodată, Israelul a anunțat că regiunea graniței de nord este zonă militară închisă.

Administrația americană spune ca a fost informată că e vorba de acțiuni limitate care vizează infrastructura Hezbollah în apropierea graniței.

Ultima dată când cei doi inamici s-au angajat în lupte terestre a fost un război de o lună în 2006.

Acțiunea urmează rapoartelor anterioare conform cărora Israelul a notificat SUA că intenționează să lanseze o operațiune terestră limitată în Liban, care ar putea începe în câteva ore, a confirmat luni un oficial american pentru CBS.

Alte surse de știri au raportat că o incursiune israeliană ar putea avea loc în următoarele zile.

Totodată, armata libaneză a evacuat posturile de observație de la granița de sud a Libanului cu Israelul și s-a mutat în cazărmi din satele de frontieră, spune o sursă de securitate libaneză pentru CNN.

Tensiunile dintre Israel și Hezbollah degenerează în război deschis

Invazia IDF urmează un model continuu de escaladare între Hezbollah și IDF de la începutul războiului Israel-Hamas.

Vineri, IDF au efectuat o lovitură aeriană asupra sediului central al Hezbollah, ucigându-l pe fostul secretar general Hassan Nasrallah.

Loviturile anterioare ale IDF au ucis numeroși teroriști de rang înalt ai Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv o lovitură asupra Beirutului care a ucis cel puțin 16 membri de rang înalt ai Hezbollah, inclusiv șeful Diviziei de operațiuni a Hezbollah, Ibrahim Aliq.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE