Camera de gardă a Spitalului de Copii „Dr. Victor Gomoiu” riscă să se închidă, din cauza lipsei de personal. Timpul de așteptare a ajuns la peste șase ore, iar părinții cu copii bolnavi sunt revoltați. Angajările la stat sunt blocate încă de anul trecut, iar din sistem au plecat zeci de angajați.
Situația nu este singulară, spune Administrația Spitalelor din Capitală, alte 18 unități sanitare au cerut Guvernului deblocarea posturilor vacante.
Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București: camera de gardă riscă să fie închisă din lipsă de personal
„Victor Gomoiu” este unul dintre cele mai vechi spitale pentru copii din țară.
Mii de părinți riscă să fie întorși din drum atunci când merg la Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din Capitală. Camera de gardă s-ar putea închide din cauza faptului că lipsesc 100 de angajați. Efectele deficitului de personal se simt deja, iar unii părinți pleacă din cauza timpului mare de așteptare.
Părinte: „A spus că trebuie să așteptăm și 7-8-10 ore. (n.r. Copilul are) Febră, o infecție în gât. Doamna dă din umeri, ne ține afară și dă din umeri”.
Părinte: „Suntem aici de aproape șase ore. Este un singur medic de gardă și am înțeles că se va închide”.
Părinte: „Suntem de la ora 13:00 cu el. A avut febră, a scăzut febra și acum așteptăm. Am auzit că este deficit de personal”.
În plin sezon de gripă, la camera de gardă a spitalului ajung, zilnic, între 120 și 200 de copii, după cum spun reprezentanții instituției. Cei mici sunt îngrijiți de doar doi medici.
Vlad Costel, director medical al Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”: „Suntem în situația în care nu mai putem asigura o îngrijire de calitate 24 din 24 cu personalul pe care îl avem. Nevoia de personal este de aproximativ 100 de oameni, dintre care 75 de asistente și 25 de infirmiere”.
Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din Capitală, Oana Sivache, spune că „spitalele nu mai au suficienți medici, asistente medicale și personal auxiliar. Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienți sau cadre medicale...”.
„Spitalele nu mai au suficienți medici, asistente medicale și personal auxiliar. Este în pericol sănătatea românilor, fie că sunt pacienți sau cadre medicale... Niciun Guvern în lumea asta nu face economii din sănătatea propriului popor. Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică.”
Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților acuză conducerea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale din Capitală de management defectuos.
Vasile Barbu, Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților: „Ministerul Sănătății are 464 de salariați cu demnitari cu tot, adică cu secretarii de stat, cu ministrul. ASSMB are 346, dintre care 72 posturi de conducere. Eu nu am înțeles de ce statul trebuie să plătească atâția funcționari publici acolo, că sunt salarii din venituri publice, și nu înțeleg de ce ne-am trezit abia acum, în plină epidemie de gripă și alte probleme de sănătate specifice perioadei, și ASSMB se gândește abia acum să facă presiuni către Guvern”.
În prima ședință de Guvern din acest an, premierul României a cerut deblocarea posturilor din spitale pentru tinerii medici specialiști. Este vorba de aproximativ 4.500 de medici, care acum nu pot fi angajați, deși în toate spitalele din țară există deficit de personal.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți, care au promovat examenul de specialitate la sfârșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici, în care statul român a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că îi păstrăm în țară. De aceea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină în Guvern noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora”.
Cel mai mare risc de burnout în rândul medicilor este în Capitală, spune Colegiul Medicilor. Patru din zece pediatri au ajuns la epuizare.