Mii de profesori au ieșit în stradă săptămâna aceasta în mai multe orașe din țară și peste 150.000 se află în grevă generală.
Ministerul Educației nu a decalat încă examenele naționale, însă este posibil ca elevii să susțină mai târziu Bacalaureatul și Evaluarea Națională anul acesta. Asta pentru că guvernanții nu le-au oferit profesorilor măririle salariale cerute.
Calendarul examenelor naționale rămâne oficial neschimbat, deși sistemul este paralizat de grevă generală și mii de elevi nu au mediile încheiate pentru a putea să se înscrie la examene. Astfel, luni, când greva continuă, încep înscrierile la Bacalaureat 2023.
Într-un mesaj transmis vineri de Ministerul Educației scrie că directorii liceelor care pot asigura resursa umană necesară înscrierilor vor comunica asta elevilor. În privința unor posibile sincope, ministerul spune că va comunica cu inspectoratele școlare pentru evitarea acestor situații.
Calendarul admiterii la liceu a fost modificat
În cazul admiterii la liceu, calendarul a fost modificat. Astfel, termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat până pe 15 iunie. De asemenea, ministerul a mai schimbat câteva reguli de la Evaluarea Națională. Spre exemplu a anunțat suplimentarea numărului de membri în comisiile de examen. De asemenea, președinții acestora pot fi și profesori din consiliul de administrație, nu doar directori.
În paralel, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis elevilor care susțin examene în această vară că va ”face tot posibilul ca eventuale întârzieri ale examenelor să nu aibă loc”. Premierul nu a participat, însă, la discuțiile cu profesorii, trimițându-l, în schimb, pe secretarul general al Guvernului Marian Neacșu, singurul condamnat penal din echipa de negocieri.
Amintim că după o săptămână de grevă generală, un marș de amploare în Capitală și proteste în alte opt orașe din țară, guvernanții au aprobat aceeași ofertă pe care au anunțat-o în urma discuțiilor cu sindicatele de miercuri și care a fost respinsă joi de profesori.
Pe scurt, în loc de măriri salariale, guvernul le-a oferit ceea ce profesorii numesc ”bani de pomană”. Este vorba de cei 2.500 de lei pentru cărți, oferiți în două tranșe. Întrebat de ce executivul a aprobat oferta respinsă de sindicaliști, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că: ”Nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“.
Marți, 20.000 de profesori vor ieși din nou în stradă la un marș de amploare în Capitală.