Ministerul Educației a adoptat un proiect de ordonanță de urgență care prevede că evaluarea națională pentru elevii claselor a VI-a nu se va mai susține.
Ministerul a luat decizia în contextul în care examenele au fost amânate până acum în două rânduri, din cauza grevei profesorilor.
"Prin derogare de la prevederile art. 74 alin.(4) din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, în anul şcolar 2022-2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă şi comunicare, matematică şi ştiinţe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează", se arată în proiect.
Știrea inițială:
Greva din educație amână din nou Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a. Ministerul Educației a anunțat, luni, că examenele vor fi susținute pe 12 și 13 iunie.
”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 - 2023. Astfel, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 12 iunie - Limbă și comunicare, respectiv 13 iunie - Matematică și științe ale naturii.”, transmite Ministerul Educației.
Astfel, examenele au fost reprogramate cu numai câteva zile înainte de încheierea anului școlar, pe 16 iunie.
Aceasta este a doua amânare a Evaluării naţionale la clasa a VI-a în contextul grevei cadrelor didactice.
Prima amânare prevedea ca Evaluarea naţională pentru clasa a VI-a să aibă loc în zilele de 30 mai - Limbă şi comunicare, respectiv 31 mai - Matematică şi ştiinţe ale naturii.
”A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022 - 2023. Astfel, Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai (Limbă și comunicare), respectiv 31 mai (Matematică și științe ale naturii).”, anunța Ministerul Educației, săptămâna trecută.
Potrivit calendarului inițial al Evaluării Naționale, examenele ar fi trebuit susținute pe 24 mai (Limbă și comunicare) și 25 mai (Matematică și științe ale naturii).
Greva profesorilor a început pe 22 mai și continuă, deoarece sindicatele din educație și Guvernul nu au ajuns la un acord în privința revendicărilor profesorilor.
Revendicările cadrelor didactice
„Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.