Elevilor li se vor putea încheia mediile cu două note la o disciplină, după ce Ministerul Educației a schimbat regulamentul-cardu, ca urmare a grevei profesorilor.
În anul școlar 2022-2023, au dispărut tezele semestriale, astfel că notele ar fi fost puse de profesori în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
Mediile din anul școlar 2022-2023 vor putea fi încheiate cu două note. Ordinul trimis la publicare în MO
Ministerul Educației schimbă regulamentul-cardu de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, pentru ca mediile elevilor să poată fi încheiate.
Astfel, în anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două.
Totodată, în anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.
”Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Educației.
Ordinul a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial.
Ministerul Educației, proiect pentru încheierea mediilor cu două note
Mediile s-ar putea încheia doar cu două note la fiecare disciplină, este noul proiect publicat marți seară de Ministerul Educației.
Mai mult decât atât, în document se precizează că situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ.
Măsura a fost luată în contextul grevei profesorilor care a început pe 22 mai și care încă pare că nu are nicio finalizare.
Ce se întâmplă cu notele și mediile elevilor, în contextul grevei profesorilor
Pe 22 mai, profesorii au intrat în grevă generală. În contextul în care anul școlar se încheie pe 16 iunie pentru majoritatea elevilor, pe 9 iunie pentru elevii care vor da bacalaureatul și pe 2 iunie pentru cei care vor susține Evaluarea Națională, modul în care vor fi încheiate mediile a ridicat semne de întrebare.
Veronica Ioniceanu, directorul Colegiului Național I. L. Caragiale din București, a declarat pentru Euronews România că profesorii vor întrerupe greva, dacă este nevoie, pentru a rezolva situația elevilor la final de an școlar.
”Am luat această hotărâre cu toții ca în situația pe care nu ne-o dorim și nu și-o dorește nimeni și este trist că s-a ajuns aici în care greva se prelungește și ne apropiem de sfârșitul săptămânii viitoare și totuți acești copii încheie liceul, vom suspenda pentru o zi greva, vom veni la școală, le vom încheia mediile.
Din fericire au cum, am spus numărul de note, vom face un consiliu profesoral și vom valida situația lor școlară după care vom reintra în grevă.”, a declarat directoarea de la Colegiul Național I.L. Caragiale.
Pe de altă parte, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație, a anunțat că ”atât timp cât este grevă generală, niciun coleg care a semnat pentru protest nu va desfășura activitatea. Asta înseamnă și neîncheierea mediilor elevilor."
Cum se vor da notele
Profesorii vor fi cei care vor hotărî câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru. Media se va încheia doar la finalul anului, iar elevii vor primi cel puțin trei note mai mult decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planificare.
“Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
Cum se vor încheia mediile la finalul anului școlar
La fiecare disciplină de studiu/modul, se încheie o singură medie, calculată din numărul de note prevăzut de prezentul regulament, prin rotunjirea mediei aritmetice a notelor la cel mai apropiat număr întreg. La o diferenţă de 50 de sutimi, rotunjirea se face în favoarea elevului.”, se arată în noul regulament.
Pe de altă parte, elevii din clasele I-IV în cel secundar şi în cel postliceal vor avea la fiecare disciplină/modul, cu excepţia celor preponderent practice, cel puţin două evaluări prin lucrare scrisă/test pe an școlar.