Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul 2025 a început fără buget nou. Salariile bugetarilor și pensiile vor fi înghețate, taxe mai mari, facilități zero

Bugetul pentru anul 2025 va fi adoptat în ianuarie, când parlamentarii sunt chemați într-o sesiune extraordinară. Guvernul a promis că, imediat după sărbători, va prezenta proiectul, care însă nu vine cu vești tocmai bune pentru bugetari, dar și pentru antreprenori.

Bugetul pe 2025 ar trebui adoptat în ianuarie

Calendarul adoptării bugetului pe 2025 este unul aproximativ, deocamdată, pentru că guvernanții și liderii coaliției nu au prezentat date certe pentru adoptarea bugetului. În mod normal, bugetul ar trebui adoptat în anul de dinainte.

În luna ianuarie, va fi o sesiune extraordinară parlamentară, care ne așteptăm să fie convocată cât mai repede după aceste zile de sărbătoare.

Începând cu 8 ianuarie, ar trebui să aflăm un calendar mult mai precis. Parlamentarii vor veni deci la muncă, dar nu vor avea ce să facă până în momentul în care Guvernul nu va adopta proiectul de buget într-o ședință a executivului. Abia după aceea el va ajunge la Parlament, unde pot să fie depuse amendamente. Știm din experiența anilor trecuți că cei din opoziție, mai ales, depun sute de amendamente, care însă mai niciodată nu sunt luate în seamă.

De asemenea, va fi o dezbatere în comisii, după care va fi cea mai lungă discuție în comisiile de buget-finanțe reunite. S-a întâmplat ca atunci când guvernanții au vrut să adopte cât mai repede un buget, să fie ședințe până târziu în noapte, iar apoi va fi adoptat în plenul reunit.

Când a fost adoptat bugetul de stat, în anii trecuți

Cum spunea, bugetul trebuie adoptat în anul de dinainte, pentru a avea predictibilitate. Bugetele pe anii

A fost adoptat în decembrie, în 2023 și 2022. De asemenea, în decembrie. Este o performanță pe care au reușit-o guvernanții. Dacă ne uităm în trecut la istoric, în 2021, priviți abia în luna martie a fost adoptată bugetul de stat. Foarte târziu. Până atunci, România a funcționat pe bugetul anului anterior.

Bugetele pentru anii 2024, 2023 și 2022 au fost adoptate în luna decembrie a anului precedent. Pentru anul 2021, bugetul a fost adoptat târziu, abia în luna martie a anului. Până atunci, România a funcționat pe bugetul anului anterior. Pentru anii 2020 și 2019 au fost de asemenea întârzieri, bugetul fiin adoptat în ianuarie 2020, respectiv martie 2019.

Provocările economice ale anului 2025

Însă alte lucruri ar putea să fie vești foarte proaste, nu numai pentru bugetar, dar și pentru oamenii de afaceri.

Guvernul trebuie să se încadreze într-un deficit de 7%, un lucru care nu este absolut deloc ușor, având în vedere că în 2024, an electoral, cheltuielile au crescut foarte mult.

Datoria publică este o promisiune a guvernanților că nu va depăși 60%, dar ritmul de creștere a datoriei publice este unul foarte mare în momentul de față. Ca să ajungă la aceste cifre, însă, guvernanții vor trebui să reducă cheltuieli le administrației publice cu 1%, un lucru pe care îl promit de ani de zile.

Guvernanții au înființat chiar un departament condus de Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan, liderii PSD și PNL, care să conducă departamentul acesta de eficientizare și de reducere a cheltuielilor statului.

De asemenea, Guvernul a trebuit să renunțe și la toate facilitățile fiscale din IT, construcții, agricultură, ceea ce va afecta categorii întregi de populație.

Impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%, majorare deja anunțată în ordonanța „Trenuleț”.

Nu în ultimul rând, scade pragul pentru microîntreprinderi la 250.000 de euro, un lucru pe care îl promiseseră guvernanții că nu îl vor face. De asemenea, reapare o controversată taxă din perioada premierului Victor Ponta, taxa pe stâlp, care atunci nu a fost eficientă deloc, iar guvernanții chiar au regretat că au introdus-o.

Iată-o iarăși introdusă prin această ordonanță „trenuleț” și rămân două mari semne de întrebare ce se întâmplă cu TVA și cota unică? PSD și PNL spun că nu se vor atinge nici de TVA, nici de impozit, însă este posibil, spun unii analiști, ca după a doua jumătate a anului, dacă nu vor fi bani, să se ajungă chiar și la astfel de soluții extreme.

Ministrul de Finanțe: „Anul acesta va fi anul solidarității”

Noul ministru de Finanțe, Tanczos Barna, a spus că anul 2025 va fi „anul solidarității, anul în care statul trebuie să exercite un control riguros al cheltuielilor publice.”

„Deși e zi liberă, bugetul nu poate aștepta. Astăzi am avut mai multe intâlniri în care am discutat despre perspectivele macroeconomice pentru 2025, cu partenerii Ministerului Finanțelor.

Împreună cu conducerea ANAF am analizat modalitatea în care a atins un procent de realizare a obiectivelor de încasare de 98,9%, aducâd în plus 71 miliarde de lei față de încasările din 2023. Am început identificarea măsurilor prin care Direcția Antifraudă, respectiv Autoritatea Vamală pot crește eficiența acivităților de descurajare a evaziunii fiscale.

Anul acesta va fi anul solidarității, anul în care statul trebuie să exercite un control riguros al cheltuielilor publice. Reformele implementate de Guvern vor duce la crearea unui stat mai suplu, în slujba cetățeanului, un stat care este în același timp un partener corect al antreprenorior. Trebuie să continuăm măsurile de susținere a economiei, să menținem nivelul investițiilor şi să protejăm cetățenii de creșterea prețurilor.”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE