Sute de agenți și polițiști de penitenciare au ieșit, luni, în stradă din cauza Ordonanței „Trenuleț”. Sunt revoltați de decizia Guvernului de a le tăia majorările pentru orele suplimentare lucrate și astfel veniturile lor vor scădea, în medie, cu 1.500 de lei. Sindicaliștii amenință că vor refuza să mai muncească peste program.
Sute de agenți și polițiști din penitenciare, protest în fața Guvernului
Polițiștii au scandat împotriva Executivului pe toată durata ședinței de Guvern în care s-a discutat Ordonanța „Trenuleț”. Unii dintre ei au venit din Giurgiu, Vaslui, Botoșani sau Mehedinți.
Protestatar: „Pentru un trai mai bun protestăm. Să le mulțumim guvernanților pentru cadoul oferit de Anul Nou. Tăierea drepturilor salariale plus minciuna lor ne deranjează.”
Vasile Zelca, președintele SNPPC: „Avem aici niște mesaje. Cerem Guvernului Ciolacu 2 să respecte promisiunile Guvernului Ciolacu 1. Guvernul Ciolacu 2 aruncă în aer ordinea publică și siguranța națională pe segmentul sâmbătă-duminică, sărbători legale. Noi asigurăm ordinea și siguranța publică permanent, 24 de ore din 24 ore, șapte zile din șapte.”
Mihai Zlat, vicepreședinte SNPPC: „E vorba de tăieri, nu de înghețări. Ne taie prezenta sâmbăta-duminica, în sărbători legale, când toată lumea este liberă. Noi, plus Sănătatea, suntem plătiți pentru acest lucru. Se pare că doar Sănătatea va fi plătită, noi nu vom fi plătiți. Vorbim de tăieri. 1000 de lei media tăiere, de polițist, ajungem ca în 2010 pe vremea regimului Boc-Băsescu.”
Angajații din Penitenciare spun că se bazau pe sporul de 75% pentru orele suplimentare muncite, iar tăierea beneficiului le-ar înjumătăți salariile. În semn de protest, polițiștii de la penitenciarele din Deva și Poarta Albă și-au început tura de dimineață în afara zidurilor.
Cosmin Dorobanțu, președintele Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor: „Din cauza deficitului de personal, pușcăriile se vor bloca. Colegii mei vor refuza munca suplimentară pentru că nu se mai plătește și noi nu vrem să devenim sclavi moderni. Forțat, nu pot să ne pună să muncim. În acest sens, pușcăriile se vor bloca, drepturile deținuților nu vor mai fi asigurate.”
Marius Iconaru, secretar general, Sindicatul Europol: „Vom continua acțiunile de protest în perioada următoare, împreună cu ceilalți colegi din celelalte organizații. Vom stabili un calendar al protestelor și pe termen nelimitat, până când ordonanța Trenuleț va fi modificată”.
Sindicaliștii din Poliție au început deja boicotul, prin faptul că îndeamnă colegii să nu mai dea amenzi ci doar avertismente în cazul în care constată că se încalcă legea.
Ministerul de Interne are cei mai puțini polițiști din ultimii treizeci de ani. Mii de angajați s-au grăbit să plece la pensie în ultimii ani de teamă că statul le-ar putea tăia veniturile.
Știrea inițială:
Protest spontan la Penitenciarul Deva. Angajaţii refuză orele suplimentare
Peste 80 de angajaţi ai Penitenciarului Deva au participat, luni dimineaţa, la un protest spontan, în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi că nu vor mai fi plătite orele suplimentare şi alte drepturi băneşti.
Poliţiştii de penitenciar anunţă că vor refuza să mai efectueze servicii neplătite.
La protest au luat parte angajaţi care au ieşit din tura de noapte, oameni care au venit de acasă din timpul liber, dar şi persoane care s-au pensionat de la Penitenciarul Deva.
„Guvernanţii au în plan să nu mai plătească orele suplimentare, weekend-urile şi orele lucrate în sărbătorile legale. Din cauza lipsei de personal, la Penitenciarul Deva efectuăm peste o mie de ore suplimentare, în fiecare lună. De asemenea, sunt peste 1.500 de zile de concediu de odihnă care nu au fost luate, unele chiar din 2022", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Independent "Vulturul" Deva, Liviu Pătruţ.
Potrivit liderului sindical, în cazul Penitenciarului Deva deficitul de personal este de aproape 20%, iar în noile condiţii, angajările vor fi blocate.
Poliţiştii de penitenciar mai sunt nemulţumiţi că norma de hrană şi cea de echipament nu vor mai fi actualizate, că nu vor mai fi plătite zilele de concediu rămase neefectuate şi se va percepe o coplată la voucherele de vacanţă.
Protestele poliţiştilor de penitenciare vor continua, aceştia menţionând că vor refuza munca suplimentară neplătită.
Polițiștii de Penitenciare amenință cu blocarea activității în ultima zi a anului
Mai mult, sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare a anunțat că adună semnături pentru blocarea activităţilor din Poliţia Penitenciară pentru ultima zi a anului.
„Sindicatul Național al Polițiștilor de Penitenciare – SNPP, afiliat la Federația PUBLISIND din cadrul Blocului Național Sindical, declanșează din 30 decembrie 2024 centralizarea de semnături pentru blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31.12.2024 începând cu ora 06,30. Personalul din penitenciare nu va intra în serviciu pe data de 31 decembrie 2024!
În cadrul unei reacții unitare la nivelul intregului sistem penitenciar, față de disprețul cu care guvernanții tratează polițiștii de penitenciare, SNPP a centralizat peste 5.000 de semnături pentru încetarea activității prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări:
Mentinerea in anul 2025 a tuturor drepturilor aflate in plata cel putin la valoarea din anul 2024. Eliminarea prevederilor care genereaza diminuari salariale pentru politistii de penitenciare, din cuprinsul “OUG privind masurile bugetare 2025”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Național al Polițiștilor de Penitenciare.
De asemenea, Uniunea Studenților din România critică decizia Executivului de a reduce cu 90% costul pentru transportul intern doar pe rutele dintre localitatea de domiciliu și centrul universitar. De asemenea, studenții dezaprobă și faptul că bursele nu vor mai fi majorate anul viitor.
Ei consideră măsurile drept inacceptabile și spun că le afectează accesul la educație și mobilitate.
Și studenții protestează față de eliminarea facilităților. Au lansat o petiție care a strâns peste 35.000 de semnături
Și studenții protestează la Guvern față de măsurile din ordonanța trenuleț. Cele mai mari nemulțumiri sunt legate de pierdearea facilităților de transport și înghețarea burselor. Ca răspuns la măsurile Executivului, studenții au lansat o petiție numită chiar "Scoateți trenulețul din ordonanță" care a strâns peste 35 de mii de semnături.
„Noi am solicitat ca măsurile legate de transport, cuprinse în acea ordonanță trenuleț, să fie ridicate. Am adresat această solicitare prim-ministrului, dlui Marcel Ciolacu. I-am reamintit dânsului, așteptăm un răspuns. De-aia am și venit astăzi aici cu toate semnăturile în format fizic și vom sta aici până la ședința de Guvern. Având în vedere că în 24 de ore s-au strâns aproape 35 de mii de semnături, eu zic că ar trebui să tragă un semnal de alarmă destul de puternic că studenții nu vor să piardă acest drept”, a declarat Sergiu Covaci, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.
ANOSR a depus la Guvern petiţia „Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!”, cu 35.000 semnături
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunţat, luni, că a depus la Guvern o petiţie cu 35.000 de semnături prin care se solicită eliminarea din proiectul de ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 a prevederilor care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi.
„Reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) au fost prezenţi astăzi, la Palatul Victoria, (...) pentru a depune fizic la registratura Guvernului lista cu cei peste 35.000 de semnatari ai petiţiei 'Scoateţi trenuleţul din ordonanţă!' lansată în urmă cu mai puţin de 24 de ore în spaţiul public cu scopul de a elimina prevederile cuprinse în cadrul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind măsurile fiscal-bugetare pentru anul 2025 care limitează reducerea la transportul feroviar pentru studenţi", se arată într-un comunicat al ANOSR transmis Agerpres.
Totodată, organizaţia a transmis, duminică dimineaţă, către premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacşu şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, argumentele şi justificările referitoare la necesitatea de a menţine nemodificate prevederile articolului 128 din Legea nr. 199/2023 aplicate până în prezent.
Alianţa a solicitat şi organizarea unei întâlniri de urgenţă, înaintea desfăşurării şedinţei de Guvern planificate luni pentru adoptarea proiectului de act normativ, între reprezentanţii studenţilor şi membrii Executivului pentru a discuta în mod direct despre importanţa reducerii de 90% la transportul feroviar pentru studenţi.
„Întrucât ANOSR nu a primit niciun răspuns din partea factorilor de decizie, precum şi din cauza faptului că nu a existat nicio consultare a societăţii civile în ceea ce priveşte măsurile fiscal-bugetare propuse pentru anul 2025, aşteptăm ca guvernanţii, dată fiind prezenţa fizică a reprezentanţilor federaţiei în faţa sediului Guvernului României, să ne primească la discuţie fie înaintea desfăşurării şedinţei de Guvern programată astăzi, fie să ne invite în cadrul şedinţei pentru a putea susţine punctul de vedere al tuturor studenţilor din România", se mai precizează în comunicatul transmis de Sergiu Covaci, preşedinte ANOSR.