Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studenții în austeritate, șefii CFR în huzur. Indemnizațiile unor administratori CFR s-au dublat față de 2024

Măsuri de austeritate pentru studenți, dar mai mulți bani pentru conducerea CFR. În timp ce Guvernul a limitat traseele pentru care studenții au bilete de tren reduse, mai multe societăți de cale ferată și-au dublat indemnizațiile.

Unii șefi din CFR au, astfel, cuantumuri mărite și cu 12.000 de lei. Între timp, unui student nu-i va mai ajunge bursa socială anul acesta nici măcar pentru mâncarea de la cantină și cazarea la cămin, potrivit calculelor Uniunii Naționale a Studenților.

Despre bani pentru un bilet de tren nici nu se mai pune problema.

„Rețeta abandonului universitar” – astfel descriu studenții din UNSR, într-o scrisoare deschisă, măsurile luate de Guvern prin așa-numita ordonanță „trenuleț”.

Studenții nu mai beneficiază de reducerea de 90% pentru bilete de tren, decât unde face naveta

De la 1 ianuarie, studenții nu mai beneficiază de reducerea de 90% pentru biletele de tren decât pe ruta dintre localitatea de domiciliu și locul unde studiază. Nu mai pot nici să achiziționeze bilete online, iar bursele le-au fost înghețate.

Uniunea Națională a Studenților din România a realizat și o analiză a costurilor de trai pentru un student. Dacă acesta ia masa de 3 ori pe zi la cantină, cheltuie, în medie, 900 de lei pe lună. Cazarea la cămin este 250 de lei lunar, așa că, numai pentru hrană și un loc în cameră, un student va plăti minim 1.150 de lei lunar. În schimb, bursa socială, plafonată, este de doar 925 de lei.

Lucrul pe care noi ni-l dorim e acela de a nu fi considerați o povară pentru sistemul economic al României. Ar trebui să ne gândim că studenții și tinerii din această țară sunt viitorul țării și, dacă nu investim acum în viitor, în mod clar, mai târziu vom avea multe consecințe.”, a declarat Romina Pascaru, președintele interimar al UNSR.

În timp ce studenții protestau în decembrie față de ordonanța anunțată de Guvern pentru 2025, reprezentanți ai 4 societăți feroviare de stat își măreau salariile.

Indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație al CFR Călători au crescut cu aproape 50%, în ciuda faptului că societatea înregistrează pierderi de milioane de lei.

Indemnizațiile brute lunare au crescut, așadar, de la 7.000 la 10.300 de lei. Decizia a fost luată într-o Adunare Generală a Acționarilor delegată de Ministerul Transporturilor pe 17 decembrie.

Pentru alte două societăți, cadoul de sărbători a venit două zile mai târziu. Și la Informatica Feroviară, indemnizațiile aproape că s-au dublat. Acestea au crescut de la aproximativ 13.600 de lei la peste 22.000 de lei. Majorări sunt și la Electrificare CFR, de la 8.600 de lei la 17.000, potrivit clubferoviar.ro.

De asemenea, în cazul membrilor Consiliului de Administrație al CFR SA, indemnizația lunară brută a crescut tot cu aproape 50% în urma unei decizii luate cu mai puțin de două săptămâni înainte de intrarea în vigoare a ordonanței trenuleț.

În acest caz, suma a fost majorată de la aproximativ 12.400 de lei la aproape 24.400 de lei brut. Adică se apropie acum de 5.000 de euro pe lună. Directorul general este recompensat cu echivalentul a două astfel de indemnizații. Iar directorul financiar, cu peste 33.500 de lei.

Și nu sunt singurii. Salariile bugetarilor din Primăria Sectorului 5 au fost mărite chiar în ziua în care Guvernul discuta Ordonanța trenuleț, care urma să înghețe salariile și pensiile angajaților la stat. De cea mai mare creștere, de 36%, a beneficiat administratorul public al Primăriei. Acesta va primi, brut, 29.600 de lei, în loc de 21.700 de lei. Este vorba despre Iulian Cîrlogea, nepotul fostului edil Cristian Popescu Piedone.

Iar la finalul lunii trecute, presa centrală anunța că directorul general și membri ai Consiliului de Administrație ai Nuclearelectrica urmau să primească un bonus echivalent cu 12 salarii brute, care pot ajunge și la 70.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE