Armata Română va avea în dotare peste o mie de vehicule tactice Cobra II, cu tracțiune 4x4, în următorii cinci ani. Un sfert din ele sunt fabricate de Otokar, în Turcia, unde a început deja producția în serie, iar restul, în România. O echipă Euronews a filmat în fabrica din Turcia, de la momentul în care este sudată caroseria, până când vehiculele sunt asamblate și testate.
Prima etapă în producția vehiculelor Cobra II este tăierea cu laser a foilor de metal din care sunt făcute blindatele. Apoi, plăcile sunt îndoite și sudate, inclusiv cu ajutorul unor roboți industriali. Se fac verificări pentru a nu exista fisuri sau defecte, iar după ce corpul de metal este gata, ajunge la vopsit și apoi intră pe linia de asamblare.
Cum se fabrică vehiculele tactice Cobra II
Mihaela Barbu, jurnalistă Euronews: „Așa arată vehiculele blindate Cobra II 4x4, în faza de producție. Aici este linia de asamblare a fabricii Otokar din Turcia, unde sunt produse primele 278 de astfel de vehicule, din cele 1.059 prevăzute de contract, care vor ajunge în dotarea Armatei Române."
După ce sunt montate ușile și geamurile, urmează instalația electrică. Apoi, rând pe rând, osiile, anvelopele, bordul vehiculului, volanul, scaunele, motorul și bateriile.
Asamblarea fiecărui vehicul durează aproximativ zece zile, după care blindatele sunt testate în alte hale. Este verificată rezistența acestora la vibrații, la șocuri, dar și la temperaturi extreme, într-o cameră climatică.
În fabrica Otokar, din provincia Sakaria, există și un laborator uriaș în care sunt testate interferența și compatibilitatea electromagnetică, conform standardelor internaționale.
Kadir Elitok, product validation director, Otokar: „Aceste vehicule ar trebui să-și mențină funcționalitatea în orice medii electromagnetice. Orice dispozitiv electric sau electronic emite unde electromagnetice și ar putea să se influențeze reciproc. Ar putea exista chiar și consecințe fatale ale incompatibilității electromagnetice. Ecranele ar putea să se închidă în timpul bătăliei."
Vehiculele blindate sunt verificate și în teren. Otokar are și poligoane de testare, fie că e vorba de piste de beton sau de teren accidentat.
În alte zone militarizate sunt făcute și teste ale blindajului. Acesta trebuie să asigure un nivel ridicat de protecție balistică, anti-mină și împotriva altor dispozitive explozive. Vehiculul poate fi echipat cu mai multe tipuri de sisteme de armament și permite executarea de misiuni independente în condiții de izolare și în medii ostile, fiind de altfel folosit și în Ucraina. Ministerul Apărării a semnat cu Otokar un contract pentru 1.059 de vehicule blindate Cobra II.
Contractul este de peste 4 miliarde de lei
Tamer Sircali, business development director, Otokar: „Avem zece configurații diferite în acest contract, conform cerințelor Armatei Române. Vorbim de vehicule cu cupolă deschisă, pentru transportul militarilor, alt vehicul cu stații de arme controlate de la distanță, ambulanțe, vehicule care tranportă mortiere și de recunoaștere."
În paralel cu producția primului lot în Turcia, se fac pregătiri la Automecanica Mediaș, unde vor fi fabricate aproape 800 de vehicule. Contractul în valoare de peste patru miliarde de lei pentru vehiculele Cobra II, semnat în noiembrie 2024, prevede componenta de offset prin care se face transferul de tehnologie între producătorul turc și industria de apărare din România. În acest sens, Otokar a încheiat recent un parteneriat de tip joint-venture cu Automecamica. Firma va produce blindatele la fel ca în Turcia. Tot la Mediaș va fi asigurată și mentenanța vehiculelor.
Andrei Scobioala, CEO, Automecanica Mediaș: „În momentul de față, peste 90% din echipamentele necesare producției și pregătirile necesare de producție sunt făcute. Ne propunem să avem primul prototip finalizat la sfârșitul lunii iulie, urmând ca, din august-septembrie-octombrie, să facem pași siguri către seria produsului, urmând ca, pe final de an, să fim deja capabili să producem 1,5 vehicule pe zi."
Sedef Vehbi, șefa diviziei militare, Otokar: „Deținem 50% din acțiunile companiei înființate în baza acordului de tip joint venture. Componenta de offset a fost una dintre cele mai importante condiții. Ne-am asigurat că puteam să ne conformăm cerințelor și apoi am trimis oferta noastră."
La Mediaș vor fi produse blindajul, elemente din sistemul balistic și montura rotativă și vor fi integrate sisteme de la alți furnizori. Pentru sistemele optice, de bruiaj, de comunicații și aplicațiile software de comandă-control, producătorul turc colaborează, de asemenea, cu încă 4 firme din industria de apărare din România.