Așa-numita „Ordonanță Trenuleț” stârnește un val de critici în toată economia. Dispar facilități fiscale pentru sute de mii de angajați din mai multe domenii, apar noi taxe, alte impozite se măresc și amenință existența sau profitabilitatea multor afaceri din România.
După criticile primite din partea reprezentanților patronatelor, guvernul a făcut un pas în spate în privința controversatei taxe pe stâlp și a anunțat reducerea ei de la 1,5% la 1%. După ce se trage linie, pierderile la nivelul economiei vor fi mai mari decât câștigul din buget, țintit de guvern.
Facilități fiscale eliminate: IT-ul și construcțiile, primele sectoare prejudiciate
Angajații din IT, construcții, agricultură și industria alimentară sunt unii dintre cei mai afectați de așa-numita „Ordonanță Trenuleț”, prin pierderea facilităților fiscale. E drept, așa prevede Planul Național de Redresare și Reziliență, însă abia din 2028. Fără scutirea de impozit de 10% pentru salariile brute de până în 10 mii de lei, industria IT, un contributor important la Produsul Intern Brut al României, riscă să piardă locuri de muncă, ba chiar și investiții.
Edward Crețescu, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii: „Există riscul ca unii din colegii noștri să fie disponibilizați și ne gândim la impactul și ne gândim și la valabilitatea proiectelor noastre din România, pentru că sunt mulți vecini de-ai noștri care dintr-o dată au o propunere fiscală mult mai bună, si astfel companiile pot alege oricând să se ducă în țările vecine dacă doresc să-și facă proiectele lor.”
Există riscul ca unii din colegii noștri să fie disponibilizați și ne gândim la impactul și ne gândim și la valabilitatea proiectelor noastre din România, pentru că sunt mulți vecini de-ai noștri care dintr-o dată au o propunere fiscală mult mai bună, și astfel companiile pot alege oricând să se ducă în țările vecine dacă doresc să-și facă proiectele lor.
Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa: „Înseamnă o formă mascată de genocid, pentru că nu vor putea face față pensionarii la confruntarea cu inflația galopantă cu care suntem confruntați actualmente și la nevoile necesare, pentru că structura lor de nevoi este orientate către două tipuri de consum, adică întreținerea casei, căldură, apă, energie și a 2-a este medicamentele.”
Pensionarii și persoanele cu handicap, grav afectați
În goana după venituri la buget, Guvernul vizează și persoanele cu handicap. De la 1 ianuarie, acestea ar fi trebuit să primească o indemnizație de solidaritate, care a fost însă eliminată prin măsurile prevăzute de ordonanța austerității.
Florentin Rădulescu, vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor din România: „Este cert că în condițiile în care inflația este în continuare mare și nu pare să se estompeze, concret, acesta se va traduce în diminuarea puterii de cumpărare a persoanelor cu handicap, pensiile rămânând plafonate.”
Taxa pe stâlp și alte impozite crescute pun presiune pe companii
Prevederile din „Ordonanța Trenuleț” au luat prin surprindere și mediul de afaceri. De anul viitor, se reintroduce taxa pe stâlp, care va afecta domenii precum energia, industria și telecomul.
Daniel Apostol, directorul executiv al Federației Patronale a Energiei: „Eu cred că Ministerul de Finanțe și Guvernul ar trebui să vină la rândul său, cu studiu de impact, cu o analiză foarte serioasă și cu un dialog echilibrat, sincer și transparent cu partenerii de dialog, respectiv cu noi, cu federațiile patronale, cu confederațiile patronale, astfel încât orice măsură urmează a fi luată să fie echilibrată.”
Sunt și alte măsuri care privesc companiile, cu un puternic impact în economie. De la 1 ianuarie, impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%, iar plafonul de impozitare pentru microintreprinderi se va reduce de la 500.000 de euro la 250.000 de euro. Multe firme s-ar putea închide, după un an în care insolvențele au crescut alarmant cu 20%, potrivit datelor Registrului Comerțului.
Loredana Mihăilă, coordonator Fiscalitate în cadrul Organizației Femeilor Antreprenor: „Există posibilitatea ca aceste firme să-și restrângă activitatea, să-și suspende activitatea sau chiar să radieze firmele. Și este foarte posibil ca în anul 2025 numărul de radieri să fie superior celui din două celui din 2024.”
Specialiștii nu exclud ca anul viitor să intre în vigoare și alte majorări de taxe, pentru a putea reduce deficitul bugetar ajuns la 8,4%, după standarde ESA.
Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației CFA România: „Pe parcursul anului viitor vor mai fi luate anumite măsuri. Eu eu mă aștept inclusiv la creșterea nivelului general de taxare. Acum nu s-a întâmplat, dar probabil se va întâmpla anul viitor.”
Potrivit calculelor oficiale, ordonanța austerității va duce la creșterea cu aproximativ 7 miliarde de lei a veniturilor bugetare anul viitor, în timp ce cheltuielile bugetare se vor reduce cu peste 126 de miliarde de lei.