Peste 7.000 de fermieri din toată țara au ieșit în stradă cu utilajelele agricole, nemulțumiți de pierderile financiare provocate de cereale ieftine din Ucraina. Ministrul agriculturii, Petre Daea, promite că fermierii vor primii compensațiile în aproximativ o lună.
La un pas de faliment, mii de fermieri din toată țara au ieșit în stradă cu utilajelele agricole. Sute de tractoare și utilaje agricole au mers cu viteză redusă, în coloană, pe drumurile din mai multe județe din țară. La București au ajuns 150 de fermieri nemulțumiți de faptul că prețul cerealelor românești a scăzut la jumătate din cauza importurilor de grâne ucrainene ieftine, fără taxe vamale.
Oamenii sunt nemulțumiți că despăgubirile primite de la Bruxelles sunt prea mici ca să acopere pagubele provocate de cereale ieftine din Ucraina. Până acum, ajutorul aprobat este de 10 milioane de euro, însă urmează un al doilea pachet de sprijin, cel puțin egal cu primul, au confirmat reprezentanții Comisiei Europene pentru Euronews România.
Fermierii mai au de așteptat cel puțin o lună pentru a primi banii de la Comisia Europeană, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, după întâlnirea cu protestatarii. Banii vor ajunge, însă, doar la fermierii care au avut cereale pe stoc până la 1 februarie, nu și la comercianți. Un sprijin suplimentar de 870 de milioane de lei va veni pentru culturile calamitate.
”Banii la fermieri vor ajunge în 29 de zile. Am facut foarte clar traseul banilor. Din momentul în care care se aprobă Hotărârea de Guvern. Se vor da numai la fermierii care au cereale pe stoc, la data de 1 februarie. Nu se dă niciun cent pentru comercianții de cereale. Ei și-au asumat acest risc și tot sprijinul se duce spre fermieri. Este o masură concretă, e adevarat cu sume mici.”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Banii sunt insuficienți, spun și agricultorii, în condițiile în care pierderile estimate de fermieri se ridică la 200 de milioane de euro. Alături de România, au mai primit despăgubiri Bulgaria și Polonia. În urma nemulțumirilor venite de la cele trei state, Executivul European a anunțat într-un răspuns pentru Euronews că pregătește un al doilea pachet de sprijin.
Ce sprijin a anunțat de Comisia Europeană
Potrivit unor surse guvernamentale, Comisia Europeană are în analiză un al doilea sprijin pentru fermierii afectați de tranzitul cerealelor ucrainene, potrivit unor surse guvernamentale. Ar fi vorba de 76 milioane euro, din care România ar urma să primească aproximativ 20 milioane de euro.
Asta în plus față de cele 10 milioane pe care Executivul european le-a aprobat deja pentru fermierii de la noi din țară. O decizie finală privind acest nou ajutor ar trebui luată până la finalul lunii aprilie, iar de sprijin vor beneficia 5 țări: Polonia, Slovacia, Ungarian, Bulgaria și România.
”Aceste sume nu au fost negociate, nici cu noi, nici cu statul român. Din punctul nostru de vedere calculele au fost făcute sistematic după anumite criterii care nu favorizează chiar statele cele mai afectate, Bulgaria și România, și bineînțeles că suntem nemulțumiți. Nu este vorba despre bani, ci despre o reglementare strictă a transportului cu cereale și a tranzitului de cereale din Ucraina către porturile Mării Negre, în special vorbim de tranzitul prin România. Trebuie să avem grijă de fermierii români și de cei europeni pentru că ei sunt cei care vor produce în continuare hrană,” a declarat Alina Crețu, director al Asociației producătorilor de porumb din România.
Corespondenții Euronews, despre situația din Bulgaria și Ungaria
România și Bulgaria au fost printre primele state care au acceptat grânele ucrainene, iar acum fermierii din ambele țări ies în stradă.
Corespondenții Euronews oferă detalii despre situația actuală din Bulgaria și Ungaria, un alt stat afectat de problema grânelor din Ucraina.
Hristiana Dimitrova, jurnalist Euronews Bulgaria: "Fermierii protestează din cauza importului de cereale ucrainene. Aceștia au spus pentru Euronews Bulgaria că se află în contact cu fermierii români, că se sprijină unii pe ceilalți. România și Bulgaria au fost primele state care au acceptat grâne din Ucraina. Nimic nu poate face guvernul în ceea ce privește importul, pentru că sunt reglementări europene.
Fermierii din Bulgaria vor ieși din nou în stradă. Protestele lor de astăzi nu sunt împotriva guvernului bulgar, ci împotriva intențiilor UE de a extinde regulamentul privind importurile de cereale ucrainene fără taxe."
Deși în Ungaria nu sunt proteste, nici fermierii de acolo nu sunt mulțumiți de actuala situație, iar frustrarea lor crește.
Sandor Zsiros, jurnalist Euronews: "Și fermierii din Ungaria sunt foarte nefericiți de această situație, în timp ce importurile de cerealele ucrainene s-au dublat față de anul trecut. Nu sunt proteste în Ungaria, dar frustrarea crește. Primul ministru a semnat cererea care a fost trimisă Ursulei von der Leyen, prin care se solicită mai mult ajuror, o soluție la problemă.
Nu se dorește reintroducerea tarifelor. Nici nu cred că este posibilă acum, pentru că UE sprijină Ucraina. Ce vor oamenii este o mai bună calitate a controlului a grânelor care vin din Ucraina. Maghiarii cred că ucrainenii nu respectă regulile UE, folosesc pesticide interzise de Uniune, cer ajutor financiar. Până acum fermierii din Ungaria nu au primit un astfel de ajutor."
Reacția Comisiei Europene la proteste
Într-un răspuns pentru Euronews România, Comisia Europeană a transmis:
”În contextul Consiliului European din 23 martie, șefii de stat și de guvern au purtat o discuție privind funcționarea culoarelor de solidaritate. O serie de state membre au avertizat cu privire la impactul mai larg al creșterii importurilor de cereale și de semințe oleaginoase asupra piețelor agricole și asupra agricultorilor, afectând viabilitatea agricultorilor din statele membre din prima linie și creând incertitudine în sector.
Președintele von der Leyen a indicat că acele țări din prima linie care ajută cel mai mult prin intermediul culoarelor de solidaritate nu ar trebui să fie dezavantajate.
În consecință, Comisia analizează situația și lucrează, ca o completare la prima măsură, la o a doua măsură de sprijin de o amploare similară sau chiar mai mare, destinată statelor membre din prima linie.
Suntem în contact cu statele membre în mod regulat. După cum s-a explicat în cadrul Comitetului OCP din 30 martie, când a avut loc votul privind prima măsură de sprijin, vom prezenta în curând spre aprobare o propunere suplimentară pentru sprijinirea statelor membre din prima linie.
Propunerea trebuie să fie aprobată de toate serviciile Comisiei înainte de a fi înaintată statelor membre. Textul va fi apoi votat conform aceleiași proceduri ca și în cazul primei măsuri de sprijin, cu un vot în cadrul reuniunii Comitetului OCP de către reprezentanții naționali.
Comisia acționează cât mai rapid posibil și ne așteptăm să adopte un sprijin suplimentar în a doua jumătate a lunii aprilie.”
Importul masiv de cereale din Ucraina
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au anunțat că vor protesta vineri, 7 aprilie, în mai multe localităţi din România, inclusiv Bucureşti.
"Recurgem la această formă extremă de manifestare a nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor români în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar dinţara noastră, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina.
Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în ţările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forţarea ritmului fluxurilor de marfă. Acest demers nu îi va ajuta să îşi reia ciclul de producţie în condiţiile unei escaladări a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piaţa din România", se arată într-un comunicat al organizaţiei agricole.
Reprezentanţii Alianţei susţin că au făcut numeroase demersuri prin care a atras atenţia, de la începutul războiului, asupra unor serioase distorsiuni ale pieţei interne a cerealelor.
De asemenea, există şi o presiune pe logistica de stocare, în prezent depozitele din ferme fiind încă pline cu produse agricole autohtone nevalorificate, la doar două luni înainte de noua recoltă, din cauza blocării pieţei locale prin importul masiv de cereale din Ucraina.