Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

News Alert. Cel puțin 100 de morți și sute de răniți în urma atacurilor israeliene asupra Libanului

Armata israeliană a anunțat luni pe platforma de socializare X atacurile asupra a ceea ce a declarat a fi 300 de ținte ale Hezbollah în Liban.

UPDATE: Autoritățile din Liban afirmă că 100 de persoane au fost ucise în atacuri aeriene israeliene.

Ministerul libanez al Sănătății a declarat că mai mult de 400 de persoane au fost rănite în loviturile din sudul Libanului.

Știrea inițială:

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 50 de persoane au fost ucise și peste 300 au fost rănite în timpul loviturilor asupra Libanului, inclusiv copii, femei și echipaje de urgență, într-una dintre cele mai intense lovituri aeriene israeliene în aproape un an de luptă împotriva Hezbollah.

Hezbollah a lansat aproximativ 150 de rachete și drone în nordul Israelului

Armata israeliană a cerut luni locuitorilor din sudul Libanului să evacueze imediat casele și alte clădiri în care susține că Hezbollah depozitează arme și a declarat că efectuează „lovituri ample” împotriva grupului militant.

Acesta a fost primul avertisment de acest fel în aproape un an de conflict în continuă escaladare și a venit după un schimb de focuri deosebit de intens duminică.

Hezbollah a lansat aproximativ 150 de rachete și drone în nordul Israelului ca represalii la loviturile care au ucis un comandant de top și zeci de luptători.

Hezbollah a promis că își va continua loviturile

Escaladarea atacurilor și contraatacurilor a stârnit temeri cu privire la un război total, chiar dacă Israelul continuă să lupte împotriva Hamas în Gaza și încearcă să returneze zeci de ostatici luați în atacul Hamas din 7 octombrie.

Hezbollah a promis că își va continua loviturile în semn de solidaritate cu palestinienii și cu Hamas, o altă grupare militantă susținută de Iran, în timp ce Israelul afirmă că este hotărât să readucă calmul la frontieră.

Jurnaliștii Associated Press din sudul Libanului au raportat luni dimineață lovituri aeriene puternice care au vizat numeroase zone, inclusiv unele departe de graniță.

Luni dimineață, lovituri aeriene puternice

Agenția națională de știri a Libanului, condusă de stat, a declarat că loviturile au atins o zonă împădurită din provincia centrală Byblos, la aproximativ 130 de kilometri nord de granița israeliano-libaneză, pentru prima dată de la începutul schimburilor în octombrie. Nu au fost raportate răniți în zonă.

Israelul a bombardat, de asemenea, ținte din regiunile Baalbek și Hermel din nord-estul țării, unde un cioban a fost ucis și doi membri ai familiei au fost răniți, potrivit agenției de presă. Aceasta a precizat că în total 17 persoane au fost rănite în lovituri.

Un oficial militar israelian a declarat că Israelul se concentrează pe operațiuni aeriene și nu are planuri imediate pentru o operațiune terestră. Oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului în conformitate cu reglementările, a declarat că loviturile sunt menite să limiteze capacitatea Hezbollah de a lansa mai multe lovituri în Israel.

Locuitorii au primit mesaje în care li se cere să evacueze zona

Presa libaneză a raportat că locuitorii au primit mesaje text prin care li se cerea să se îndepărteze de orice clădire în care Hezbollah depozitează arme până la noi ordine.

„Dacă vă aflați într-o clădire care adăpostește arme pentru Hezbollah, îndepărtați-vă de loc până la noi ordine”, se arată în mesajul în arabă, potrivit presei libaneze.

Ministrul libanez al informațiilor, Ziad Makary, a declarat într-o declarație că biroul său din Beirut a primit un mesaj înregistrat care le spune oamenilor să părăsească clădirea.

Israelul a acuzat Hezbollah că a transformat comunități întregi din sud în baze militante

„Acest lucru vine în cadrul războiului psihologic pus în aplicare de inamic”, a declarat Makary, și a îndemnat oamenii ”să nu acorde acestei chestiuni mai multă atenție decât merită”.

Israelul a acuzat Hezbollah că a transformat comunități întregi din sud în baze militante, cu lansatoare de rachete ascunse și alte infrastructuri. Acest lucru l-ar putea determina să desfășoare o campanie de bombardament deosebit de intensă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE