Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Irakul cere statelor arabe o „reuniune de urgență” despre atacul Israelului asupra Libanului

Irakul a solicitat luni o „reuniune de urgenţă” a delegaţiilor din statelor arabe prezente la New York, în contextul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, pentru a discuta „repercusiunile agresiunii sioniste” asupra Libanului. De asemenea, oficialii de la Bagdad vor ca țările arabe să colaboreze „pentru a opri comportament criminal” al statului israelian, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Egiptul a cerut, de asemenea, puterilor internaţionale şi Consiliului de Securitate al ONU să intervină imediat pentru a opri „periculoasa escaladarea israelienă din Liban”.

„Irakul solicită şi lucrează pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă a şefilor de delegaţii din ţările arabe care se află în prezent la New York (...) pentru a discuta repercusiunile agresiunii sioniste asupra (...) Libanului şi a lucra pentru a pune capăt comportamentului său criminal", se arată într-un comunicat emis de premierul irakian Mohamed Chia al-Sudani, care se află în prezent în Statele Unite.

Irakul cere organizarea unui „summit islamic”

Totodată, premierul irakian a cerut organizarea unui „summit islamic” la care să participe ţările musulmane.

Oficialii din Irak au transmis că vor crea „un pod aerian şi terestru” pentru a continua să ofere ajutoare Libanului, şi să " faciliteze trimiterea de combustibili pentru funcţionarea centralelor electrice de care au nevoie spitalele şi serviciile (publice) libaneze”.

Libanul susține că peste 350 de persoane au fost ucise în urma loviturilor israeliene

Marele Ayatollah Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă pentru milioane de şiiţi din Irak, a cerut luni „depunerea tuturor eforturilor posibile pentru a opri agresiunea barbară” împotriva Libanului, unde gruparea Hezbollah este ţinta bombardamentelor israeliene.

Tensiunile dintre Hezbollah şi Israel au luat amploare în ultimele zile, provocând temeri de un conflict regional, alimentat de războiul din Gaza.

Ministerul libanez al Sănătăţii a anunţat că 356 de persoane au fost ucise luni, între care 24 de copii şi 42 de femei, şi peste 1.000 au fost rănite în loviturile intense israeliene lansate în sudul şi estul ţării, fiind cel mai mare bilanţ în aproape un an de violenţe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE