Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israel: Hezbollah pregătea un nou 7 octombrie. Operațiunea islamiștilor, coordonată de liderul militar ucis la Beirut

Gruparea islamistă Hezbollah din Liban punea la cale un atac violent asupra Israelului, similar cu cel din 7 octombrie anul trecut al organizației Hamas din Fâșia Gaza.

Operațiunea denumită „Planul de cucerire a Galileii” ar fi fost coordonat de liderul islamist ucis în raidul aerian asupra orașului Beirut, a anunțat armata Israelului.

”Hezbollah intenționa să atace teritoriul israelian, să ocupe așezările din Galileea și să ucidă, să răpească civili israelieni. Similar cu ceea ce a făcut Hamas pe 7 octombrie.

Astăzi am lovit persoana responsabilă de planificarea atacurilor zilnice - Ibrahim Akil, împreună cu comandanți de top din trupele Radwan. Sunt aproximativ zece comandanți care au fost uciși.”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata Israelului.

Ibrahim Aqil conducea forţa Al-Radwan, unitatea de elită a Hezbollah. El era căutat de Statele Unite pentru rolul său în atentatul comis în aprilie 1983 asupra ambasadei SUA la Beirut, unde au fost ucise 63 de persoane, şi de asemenea pentru atentatul din octombrie acelaşi an împotriva puşcaşilor marini americani într-o bază militară din capitala libaneză, soldat cu moartea a 241 de soldaţi americani.

Atacul israelian survine la câteva zile după operaţiunea spectaculoasă atribuită de asemenea Israelului în care au fost detonate de la distanţă mii de pagere şi staţii de emisie-recepţie ale Hezbollah, provocând cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi. Raidul în care a fost ucis Ibrahim Aqil s-a soldat cu cel puţin 8 morţi şi 59 răniţi, potrivit unui bilanţ provizoriu al Ministerului Sănătăţii libanez.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE