Guvernul cheltuie în super anul electoral 2024 mai mult decât și-a propus în bugetul pentru anul acesta.
Asta se va traduce într-un deficit bugetar înspre 8% din PIB, în condițiile în care ținta asumată era mult mai mică- 5% din Produsul Intern Brut.
Este concluzia Consiliului Fiscal, care atrage atenția că cea mai mare povară nu a intrat încă în acest calcul: majorarea pensiilor din septembrie înseamnă un efort bugetar suplimentar de 10 miliarde de lei doar până la finele anului.
Creșterile de salarii din mai multe domenii, efecte negative pentru execuția bugetară
Prima parte a anului a consemnat o serie de măsuri cu efecte negative asupra execuției bugetare. Printre presiunile puse deasupra bugetului de anul acesta sunt creșterea salariilor pentru angajații din sănătate, apărare, ordine publică și securitate națională precum și creșterea veniturilor în mai multe sectoare publice. Cel mai mult au primit angajații din apărare, adică un procent de 30%.
Despre toate aceste creșteri de salarii, Consiliul Fiscal spune că au fost majorări discreționare de salarii în sectorul public.
Consiliul Fiscal crede că prognoza de creștere economică a guvernului pentru anul 2024, de 3,4% ar putea suferi revizuiri mai degrabă descendente.
Comisia Europeană anticipează o creștere a PIB-ului real în România de 3,3% în 2024, peste prognoza FMI de 2,8%. În lipsa unor măsuri de consolidare fiscal-bugetară, deficitul va depăși cel mai probabil 7% din PIB în acest an, existând riscul să se îndrepte la 8%.