Guvernul și-a asumat un plan eșalonat, de reducere a deficitului, însă de la promisiune la rezultate, e calea cea mai lungă. Paltul Victoria trebuie să vină cu creșteri de impozite și taxe, pentru a acoperi scăderea deficitului cu un punct procentual pe an.
Guvernul caută bani. Deficitul României, peste 8%
Gabriel Bălașu, jurnalist Euronews: „Întregul buget public pe acest an a fost cheltuit de România până pe 24 octombrie, adică cel mai devreme dintre toate statele europene. Iată cum sunt distribuite veniturile bugetare, iar acestea reprezintă doar o parte.
Pensiile au devenit o importantă sursă de venituri bugetare. Ca dinamică, cele mai însemnate creșteri ale încasărilor din acest an s-au înregistrat la capiolul impozit pe venitul din pensii, de aproape 60% în primele opt luni din 2024 și cresc. Vedem și în primele zece luni, în care au ajuns la 4,6 miliarde de lei. Ca procent, nu înseamnă prea mult.
Dacă, în primele opt luni din 2019, statul încasa, din impozitarea pensiilor, sub 620 de milioane de lei, anul acesta, suma a fost de aproape opt ori mai mare. S-au schimbat și promisiunile politice, în funcție de cheltuieli. Și știm că promisiunile electorale au adâncit gaura din buget prin creșteri de salarii și pensii, dar și din cauza diverselor facilități fiscale.
Iată ce promitea Executivul la început de an, un deficit de 5%, adică undeva la aproape 90 de miliarde de lei. Și iată unde ajungem. Modificarea s-a operat în septembrie, la rectificarea bugetară, unde vedem 6,9%, echivalentul a 122 de miliarde de lei. Însă nici acolo nu ne-am oprit, pentru că nu a fost realistă. Și am ajuns la planul prezentat Comisiei Europene, cu aproape 8%.
Însă nici această țintă nu poate fi atinsă, iar deficitul depășește 150 de miliarde de lei adică peste 8,5%. Și iată modul în care Executivul cheltuie banii la final de an - și luăm deficitul ESA, adică cel pe cash, relevant în cazul în care țara intră în procedură de deficit excesiv, cum este România acum. Și iată cea mai bună comparație: suntem la nivelul cheltuielilor din pandemie, când statul s-a împrumutat masiv. Practic, avem deficit comparabil cu cel al Ucrainei, țară aflată în război. "