Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXPLAINER. Tarife mai mari înseamnă prețuri mai mari. Calcule pentru produse importate de SUA

O lume întreagă a criticat taxele și tarifele vamale anunțate de Donald Trump asupra importurilor. Dar cum va fi Uniunea Europeană afectată de acest război tarifar? Cel puțin în 2024, valoarea comerțului cu bunuri dintre UE și SUA a fost de 865 de miliarde de euro.

Franța: sectorul viticol va fi cel mai dur lovit

Primul exemplu, Franța: sectorul viticol va fi cel mai dur lovit. Ba chiar vinicultorii, îl numesc un „coșmar”, iar șeful Federația Exportatorilor de Vin şi Băuturi Spirtoase din Franța a avertizat că mișcarea ar putea costa industria aproape 1 miliard de euro.

Ca să înțelegem mai bine, tarife mai mari înseamnă prețuri mai mari, pentru că producătorii și distribuitorii din SUA vor alege să transfere aceste costuri suplimentare evident către consumatori sub forma unor prețuri mai mari.

Deci o sticlă de Bordeaux, Burgundy sau șampanie ale căror prețuri înseamnă acum între 30 și până la 50 de dolari, în viitor ar putea oscila între 38 și chiar până la 63 de dolari.

Prețurile lactatelor vor crește

Industria lactatelor din Hexagon se teme şi ea de măsuri, sector care, potrivit datelor oficiale, înseamnă 350 de milioane de euro pe an, o piață care s-a dublat în ultimii 15 ani.

Pe o roată de brânză Brie care acum costă aproximativ 10 dolari, americanii vor plăti în viitorul apropiat 12 dolari și 50 de cenți. Untul care costă acum 5 dolari, se va scumpi cu 1 dolar și 50 de cenți, iar brânza Roquefort care costă aproximativ 12 dolari, ar putea ajunge până la 15 dolari după aplicarea tarifului.

Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen și Audi sunt printre cele mai importate în SUA

Trecem la Germania care exportă în SUA mașini, produse chimice, cum ar fi cele folosite în agricultură, produse farmaceutice, echipamente electronice, băuturi alcoolice, alimente procesate, cum ar fi ciocolata, îmbrăcăminte și accesorii de lux.

VEZI GALERIA
2 imagini

Evident, sectorul cel mai puternic este cel auto, iar brandurile de renume mondial precum Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen și Audi sunt printre cele mai importate în SUA. Numai anul trecut, potrivit oficiului federal de statistică, Germania a exportat aproximativ 3,4 milioane de automobile la nivel global, în valoare de 135 miliarde de euro, iar dintre acestea, 13,1% au fost destinate Statelor Unite ale Americii. ​

Să luăm un exemplu: presupunem că prețul unui Mercedes-Benz standard este de 50 de mii de dolari, o dată ce va fi aplicat acest tarif, prețul final al mașinii va fi de 62.500 de dolari.

Japonia exportă în America mașini

Mergem acum în Țara Soarelui răsare, practic al cincilea cel mai puternic partener comecial al SUA. Japonia exportă în America mașini, precum Toyota, Honda, Nissan, Subaru și Mazda, telefoane mobile, condimente, pește și fructe de mare.

Luăm și aici un exemplu simplu. Un kg de creveți japonezi costă acum 20 de dolari pe piața americană, iar după aplicarea tarifelor va ajunge până la 25 de dolari.

UE ar putea aproba zilele acestea un prim set de măsuri de retorsiune pentru importurile americane

În linii mari, efectele se vor simți în lanț. Ce știm până acum este că peste 50 de ţări au contactat Casa Albă pentru a iniţia discuţii comerciale. Iar Uniunea Europeană ar putea aproba zilele acestea un prim set de măsuri de retorsiune pentru importurile americane, am văzut deja declarațiile Ursulei von der Leyen, „Europa va răspunde cu aceeași monedă Statelor Unite”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE