Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană acceptă planul României pentru reducerea deficitului. Ce facilități fiscale ar putea fi eliminate

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că reprezentanții Comisiei Europene sunt de acord cu perioada de șapte ani pentru reducerea deficitului bugetar. Surse guvernamentale au confirmat pentru Euronews că deficitul agreat ar trebui să ajungă treptat la 2,4% din PIB până în 2031.

Ținta legată de scăderea deficitului este printre cele mai importante din plan. Guvernele următoare ar avea la dispoziție o perioadă lungă de timp pentru a reduce deficitul care este foarte mare în momentul de față.

  • La mijlocul lunii septembrie, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 6,94% din PIB, în creştere cu 1,94 puncte procentuale, având în vedere că bugetul pentru anul 2024 a fost construit inițial pe un deficit bugetar de 5% din PIB, potrivit notei de fundamentare a care însoţeşte proiectul de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2024, publicată de Ministerul Finanţelor.

Până în 2031, România ar trebui să ajungă la un deficit de 3%. Nu este singura țintă convenită cu reprezentanții Comisiei Europene.

Marcel Ciolacu: Statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile

„Am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la planul fiscal. Este esențial ca experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de șapte ani în care să facă investiții masive în economie. Doar astfel vom ajunge la media Uniunii Europene în privința dezvoltării, a veniturilor cetățenilor și a nivelului de trai în general.

Există și un acord asupra ideii că dacă deficitul este mai mic decât investițiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă. Evident că în paralel statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani.

Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani și vom continua să investim masiv în economie și în infrastructură”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Ce facilități fiscale ar putea fi eliminate

S-a discutat la Bruxelles și despre datoria publică. România va putea să ajungă chiar și la 60% datorie publică și pentru perioade scurte de timp să depășească acest praf, ceea ce s-a întâmplat foarte rar până în momentul de față.

De asemneea, se discută și despre reducerea până la eliminare pe o perioadă de șapte ani de acum încolo a facilităților. De-a lungul timpului au acordat facilități fiscale mai multor domenii, cum ar fi IT-ul, construcțiile, agricultura.

Unele dintre facilități au fost deja retrase, de exemplu cele pentru IT nu mai există.

Mai sunt facilități pentru muncitorii și lucrătorii din construcții sau pentru agricultură. Guvernul va avea la dispoziție șapte ani ca să nu mai existe niciun fel de diferențe de fiscalitate între diferitele categorii profesionale.

Sunt doar câteva dintre aspectele discutate la Bruxelles. Ele mai trebuie discutate pe plan intern, de aceea la Guvern vor fi dezbateri cu sindicatele și patronatele care trebuie să-și spună punctul de vedere astfel încât întregul plan să fie bătut în cuie și trimis la Comisia Europeană până pe 25 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE