Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit la „Vocile care contează” despre situația hidranților de incendiu din România și despre cum, în multe dintre zone, indiferent că vorbim de mediul rural sau urban, aceste dispozitive pur și simplu sunt doar de formă, fără să fie utili în vreun fel.
Raed Arafat, șeful DSU: „Este rolul primăriilor și autorităților locale să se asigure că hidranții sunt instalați, funcționează și au presiune
„Există zone în care, indiferent ce faci, nu ai apă în hidranți sau nu există hidranți suficienți. Este una dintre problemele eterne pe care le au pompierii noștri și nu numai în zonele rurale, ci și în cele urbane”.
„Se fac controale, dar problema noastră nu este faptul că am amendat sau nu, problema noastră este că în multe zone, când se ajunge la incendiu, hidranții nu funcționează”.
„Noi am mai descoperit în unele zone hidranți care sunt de formă, de exemplu. Noi am ridicat mai multe probleme despre aspectele de intervenție la incendii în zone urbane și rurale. Sunt zone, de exemplu, lăsând hidranții la o parte, în care mașina de pompieri nu poate să intre. Efectiv, nu are cum să intre. Dacă ai parcat o mașină pe dreapta sau pe stânga nu mai ai acces la mașina de pompieri. Sunt clădiri construite una foarte aproape de cealaltă”.
Raed Arafat, despre exploziile din Crevedia: „Am simțit căldura, am simțit suflul”
Legat de exploziile recente din Crevedia, Arafat susține că și atunci, ca și în alte situații asemănătoare, martorii s-au apropiat prea mult de zonele periculoase.
Raed Arafat: „Oamenii se apropie prea mult. Jurnaliștii se apropie prea mult. Se cere ca aceștia să se îndepărteze, nu numai pentru că e risc de explozie, dar să le permitem pompierilor să-și facă treaba și să evităm ca o persoană să pățească ceva sau să se accidenteze. Deci, nu e ușor. Pompierii au stabilit perimetrul, au evacuat oamenii din casele lor, dar cei care erau pe stradă mai intrau în zonă, mai mergeau spre casă, mai mergeau mai aproape de locul incendiului. Aici a fost un efort pentru a-i trimite în spate și pentru a-i convinge să nu se mai apropie. Cred că faptul că nu am avut niciun civil rănit la a doua explozie din Crevedia înseamnă că, totuși, au fost la o distanță de siguranță față de explozia care a avut loc. Dar e o muncă dificilă de fiecare dată, nu vorbim numai de Crevedia, vorbim de orice incendiu la care se intervine. Civilii încearcă să vină. Ba nu au încredere în ce se face, vor să pună mâna să ajute și se pun și pe ei în pericol, dar și pe pompieri îi pun în pericol și îi pot pune într-o situație dificilă în care să trebuiască să îi salveze pe ei sau să îi încurce în activitatea lor, să se accidenteze pompierii”.
„Eu eram destul de aproape să simt bine și destul de departe să nu pățesc ceva, să zicem așa. S-a simțit explozia, am simțit căldura, am simțit suflul, n-am pățit ceva, dar pot să vă spun că n-a fost un moment deloc ușor”.
Arafat mai spune că unii dintre pompierii care au intervenit în cazul Crevedia nu purtau mănuși.
Raed Arafat: „Sunt unii care, într-adevăr, cred că au scoși mănușile sau nu le-au purtat pentru că a fost foarte cald. Este posibil, se va discuta cu ei, în dotare ele există. Avem o persoană arsă la picioare - unde e o suspiciune, se investighează acest lucru, nu știm – că era dintre conducătorii auto și, probabil, nu avea pantalonul de protecție la incendii, ci avea pantalonul de instrucție. Sunt aspecte care urmează să fie investigate”.
Cât este bugetul și cât ar trebui să fie pentru a putea avea grijă de pompieri mai bine?
Raed Arafat: „Până acum, am prezentat tot ce s-a achiziționat și pot să spun că bugetul a permis să avem grijă corect pentru că doar în ultimii cinci ani am vorbit de peste 30.000 de costume de intervenție la incendii cumpărate, aproape 30.000 de căști, peste 20.000 de bocanci, peste 20.000 de perechi de mănuși... Deci, din punctul ăsta de vedere, în ultima perioadă chiar s-a cheltui pe partea de protecție într-un mod adecvat mai bine decât oricând. (...) Vorbim de cifre care acoperă întregul efectiv al pompierilor”.