La o săptămână de la exploziile din Crevedia, localnicii s-au întors pentru a vedea dacă mai pot recupera ceva din casele distruse din cauza suflului exploziei. ”E pagubă totală”, a mărturisit, pentru Euronews România, Constantin Nicolae Gavrilescu, un bărbat care a rămas fără un acoperiș deasupra capului. A fost ajutat să se adăpostească într-un hotel din localitate, însă soției sale care este internată în spital încă nu i-a povestit despre amploarea dezastrului.
Localnicii din Crevedia care încă au casele în picioare au făcut curățenie și sunt ajutați cu alimente de autorități și de grupuri de voluntari. Unor oameni le este teamă că a fost afectată structura de rezistență a clădirilor
Constantin Nicolae Gavrilescu și-a pierdut complet locuința despre care spune că o modernizase recent.
”E clar pentru toată lumea că e pagubă totală. O locuință, cum îi spunem noi căsuța mare și o locuință mică. Nu mai am garajul, nu mai pivnița și am, în schimb, grămezi de ruine de care sper să scap cât mai repede și să mă pot reîntoarce la viața normală”, a spus bărbatul, în direct la Euronews România.
”Acum, unde mă duc? De ce mă duc? Mă duc la casa mea. Care casă? Un amalgam de întrebări și foarte multe fără răspuns”, a adăugat el.
În casa distrusă de explozii avea o bibliotecă cu mii de volume rare. ”Cea mai dragă carte îmi era un Priceps al lui Eminescu”
”Dintre tot ce vede aici, cel mai de preț aveam o colecție - o bibliotecă ce număra peste 3.500 de volume și care acum sunt praf și pulbere.
Cea mai dragă carte îmi era un Priceps al lui Eminescu, așa cum a fost tipărit el în prima ediție și la care țineam ca la ochii din cap. Nu neapărat că Eminescu e luceafărul culturii și poeziei noastre, ci faptul că era pentru mine un Princeps, adică 100 de exemplare și din acele 100 de exemplare se găsea la mine unul în bibliotecă.
Aveam cărți vechi, de valoare, în limba germană, în limba franceză, maghiară, moștenite de la bunicii mei, eu fiind născut în Ardeal, în Salonta, Bihor”, a mai povestit bărbatul.
Unii dintre localnicii din Crevedia, adăpostiți într-un hotel
”Mi s-a dat o cameră la hotelul din Crevedia, pentru moment. O să vedem ulterior, când o să scoatem și soția din spital, dacă avem tot spațiul necesar ca să nu începem să plângem nonstop.
Trebuie să ne revenim și să ne urmăm în continuare viața”, a mai precizat Constantin Nicolae Gavrilescu, la Euronews România.
Ce ajutoare vor primi localnicii din Crevedia ale căror case au fost distruse din cauza exploziilor
Guvernul va acorda ajutoare de urgență pentru a sprijini persoanele singure și familiile ale căror locuințe sau gospodării au fost afectate în urma exploziilor din Crevedia.
Astfel, indiferent de veniturile acestora, localnicii ar urma să primească sume cuprinse între 1.500 lei şi 10.000 lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor şi bunurilor.
Peste 300 de familii au rămas fără locuințe
Executivul urmează să aprobe şi acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de 1.283.200 lei pentru sprijinirea unui număr de 306 familii şi persoane singure, care se află în situaţii de necesitate cauzate de incendii, inundaţii ori situaţii deosebite determinate de starea de sănătate ori alte cauze care pot conduce la creşterea riscului de excluziune socială, în vederea ameliorării situaţiei socio-materiale, de locuit şi de sănătate ale acestora.