Patru anchete, niciun suspect în cazul exploziei de la Crevedia în care trei oameni au murit și alți peste 50 sunt răniți. Timp de trei ani, autoritățile au stat lângă o bombă cu ceas fără să ia măsuri care să prevină o eventuală tragedie. Patru echipe de procurori încearcă să lămurească ce s-a întâmplat în seara exploziei la stația GPL din Crevedia, cine avea pârghiile pentru a putea preveni un asemenea dezastru și mai ales dacă poate fi vorba despre fapte de corupție.
Ce vizează cele patru anchete?
Prima anchetă deschisă imediat după exploziile de la Crevedia este coordonată de procurorul Marius Iacob, de la Parchetul General. Vizează fapta de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. Nu au fost extinse cercetările, deși au fost înregistrate trei morți și peste 50 de răniți. Anchetatorii au stabilit până acum că prima explozie a fost declanșată în timp ce se transfera gaz dintr-o cisternă în alta, cu un furtun. Au fost audiați peste 25 de martori, angajați nepalezi, șoferi de cisterne, și contabila firmei care deține stația GPL din Crevedia.
Până acum, cei doi asociați care dețin punctul de lucru de la Crevedia nu au fost chemați să dea declarații. Firma SC Flagas este deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului PSD din Caracal, care este și acționar majoritar și administrator al SRL și Cosmin Stângă. Cel din urmă a spus pentru Euronews România că nu dorește la acest moment să comenteze situația.
Al doilea dosar deschis a doua zi după tragedie este instrumentat de Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București. Ancheta parchetului militar vizează modul în care s-au îndeplinit procedurile de intervenție ale pompierilor ajunși la fața locului. 39 de salvatori, doi polițiști și doi jandarmi au fost răniți în urma celei de-a doua explozii. Procurorii militari vor să afle dacă comenzile primite de angajații MAI aflați în teren au respectat procedurile de intervenție în cazul unor astfel de accidente.
DNA a deschis două anchete penale care vizează fapte de corupție. O investigație penală care urmărește activitatea ISU Dâmbovița, mai precis verificările și controalele făcute la stația GPL din Crevedia de-a lungul timpului. Fiind vorba despre procurori militari, ancheta este coordonată de Secția Militară din DNA. Al doilea dosar vizează civilii care ar fi putut fi implicați în fapte de corupție.
Fapta investigată este de abuz în serviciu. DNA a ridicat deja documente de la ISU Dâmbovița și de la Primăria din Crevedia. Procurorii anticorupție vor să afle dacă instituțiile cu atribuții de verificare și control și-au îndeplinit misiunea. Niciuna dintre anchetele penale deschise nu vizează o persoană anume, deci până acum nu au fost identificați suspecți.